nieuws

Gemeente in maag met theaterrestaurant

Restaurant

De gemeente Dordrecht heeft begin juli het café-restaurant Sybold in de Dordtse schouwburg gekocht, om het te behoeden voor faillissement. Nu weet de gemeente echter niet helemaal wat ze er mee moet. ‘Een horecabedrijf runnen is op zich geen doel van de gemeente’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Gemeente in maag met theaterrestaurant

Dordrecht gaat het komende half jaar kijken wat ze wil met de horecazaak, die nu dicht is voor verbouwing. Zodra het restaurant draait, wil de gemeente verschillende opties voor de toekomst nader onderzoeken. ‘Gaan we de zaak doorverkopen, gaan we op zoek naar een pachter of huren we catering in? Dat zijn allemaal mogelijkheden’, zegt de woordvoerder in het Algemeen Dagblad. Zelf het restaurant blijven exploiteren, acht de gemeente niet waarschijnlijk.

Voor die exploitatie heeft de gemeente een aparte bv opgezet, omdat het personeel van Sybold daarmee blijft vallen onder de horeca-cao. ‘Anders waren de personeelsleden ambtenaren geworden en vallen ze onder de ambtenaren-cao. Dan worden uren in de horeca gezien als overuren en krijg je te maken met onregelmatigheidstoeslagen. Dat wordt een duur verhaal.’

Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, wilde de gemeente niet zelf de beoordeling voor drank- en horecavergunningen doen. De provincie, die er zich over zou buigen, maar stelt dat de gemeente zo duidelijk aan de voorwaarden van een aparte BV voldoet dat ze die vergunningsaanvraag zelf mag beoordelen.

Als die vergunning verleend is, zijn er nog zes weken om bezwaart aan te tekenen. Ondanks de mededeling dat de prijzen gewoon marktconform zijn, en de exploitatie bij een aparte bv is ondergebracht, morren Dordtse horecaondernemers over oneerlijke concurrentie. De gemeente bezweert echter dat er geen gemeentegeld in de kas van Sybold zal vloeien.

De beslissing het theaterrestaurant voor zo’n 340.000 euro te kopen van de exploitant was vooral ingegeven door de behoefte de continuïteit te waarborgen. De onderhandelingen waren al jaren bezig, maar raakten in een stroomversnelling door het dreigende faillissement, meldt het Algemeen Dagblad.

Direct na de overname sloot Sybold voor verbouwing, waarbij een paar broodnodige aanpassingen gedaan worden. 19 september, een dag voor aanvang van het nieuwe theaterseizoen, moet de zaak weer open.

Reageer op dit artikel