nieuws

Gezocht: sportharten voor Holland House Peking

Restaurant

Het Holland Heineken House is een vaste en gewaardeerde traditie geworden tijdens de Olympische Spelen. Ruim 150 vrijwilligers uit Nederland bemannen de bars en restaurants in het ‘thuis voor iedereen die de Nederlandse sport een warm hart toedraagt’. Deze week start de campagne om die vrijwilligers te vinden.

Gezocht: sportharten voor Holland House Peking

De Spelen in Peking zijn nog driekwart jaar verwijderd, toch is Renate Deken, recruitment manager bij Randstad, al druk bezig haar crew te werven.

Deze week starten Randstad en Heineken via Heineken.nl een campagne om de ‘crème de la crème’ te zoeken, die de ambassadeurs moeten worden van het Nederlandse sport- en oranjegevoel in China.

Tot nu toe kreeg Deken al ruim 800 aanmeldingen binnen, zonder een enkele advertentie te plaatsen. ‘Dat geeft wel aan hoe het leeft. Het is een eer in het Holland Heineken House te werken’, zegt Deken. Onder die ‘open’ sollicitaties veel vrijwilligers van vorige edities van de Spelen. ‘Ik spreek nog steeds mensen die mee waren naar Sydney en zelfs Nagano, en zou zo de complete ploeg uit Turijn kunnen meenemen.’

Partytent

De eerste edities van het Holland Heineken House was het een uit de kluiten gewassen partytent, maar tegenwoordig een heus complex. In Peking wordt het Agricultural Exhibition Centre betrokken, waar 28 ruimten in gebruik zullen zijn als feestzaal, vipruimtes, restaurants, keukens en kantoren.

Tijdens de winterspelen in Turijn verwelkomde het HHH ruim 75.000 bezoekers. Door de afstand ten opzichte van Nederland verwacht men in Peking rond de 50.000 mensen.

Deken zoekt voornamelijk horecatijgers, en heeft dan ook op horeca-cv’s geselecteerd. ‘Ik kreeg van alles binnen. Studenten die in een kroeg op de hoek staan, maar ook chef-koks uit goede restaurants.’

Naast een mooi cv moeten de vrijwilligers de sport een warm hart toedragen, en loyaal en enthousiast zijn. ‘Het blijft vrijwilligerswerk, kan ik ze niet dwingen. Maar ervaring leert dat het personeel zelfs voor en na hun diensten in het HHH is, zo graag willen ze erbij zijn.’

Selectie

Randstad biedt de vrijwilligers een compleet pakket: voorbereiding, vlucht, onderdak, maaltijden en zelfs kaarten voor sportwedstrijden. In totaal verblijft men de hele maand augustus 2008 in Peking.

Vanwege de overweldigende respons nu al, hebben Heineken en randstad besloten de deadline voor aanmelden strak te houden: reageren moet vóór 19 november. Een belangrijk onderdeel van de selectie is een foto die kandidaten moeten meesturen, waarop blijkt hoe groot hun oranje sporthart is.

Na de 19e wordt het Deken’s taak de stapel brieven terug te brengen tot ongeveer 200. Met hen worden gesprekken gevoerd, en dan moet in januari de ploeg van 120 Nederlandse vrijwilliger compleet zijn. Daarnaast selecteert Deken ongeveer 30 Nederlanders die in Peking of in ieder geval China wonen, om een brug te slaan tussen de verschillende culturen.

Tijdens de zomerspelen in Barcelona in 1992 had de Nederlandse biergigant voor het eerst een grote feesttent voor alle Nederlandse sporters en supporters. Sinds Nagano’98 zorgt Deken namens Randstad voor de vrijwilligers en heeft het kunstje dus al vijf keer vertoond. ‘Het is enorm zwaar voor mij en de crew, maar het is een unieke ervaring.’

Reageer op dit artikel