nieuws

Gids voor dikke mensen

Restaurant

De nieuwe Uitgids van Arnhem vermeldt naast rolstoelvriendelijke uitgaansgelegenheden nog een bijzondere aanwijzing. Het gaat om een vermelding van horecazaken met speciale stoelen voor dikke mensen.

Gids voor dikke mensen

Dat meldt De Gelderlander. Het gaat om restaurants die beschikken over speciale stoelen voor mensen met overgewicht. Verder valt er in de gids te lezen dat McDonald’s over een menukaart in braille beschikt en dat het Openluchtmuseum over een walkmanroute mét geluidsversterking beschikt.

Aan de basis van de gids staat een onderzoek van de Gehandicaptenraad Arnhem (GRA). Uit dat onderzoek blijkt dat het voor veel mensen in een rolstoel problematisch is om in het Arnhemse uitgaansleven het toilet te bezoeken.

‘Het wemelt in Arnhem van de cafés en restaurants. Maar de meeste zaken beschikken niet over een aangepast toilet. Of de tafeltjes staan zo dicht op elkaar dat er geen ruimte is voor een rolstoel’, stelt voorzitter Joop Geels van de GRA in De Gelderlander.

Geels beseft dat het niet eenvoudig is voor horecaondernemers om toiletten in bestaande horecazaken aan te passen. ‘Het zijn vaak oude, monumentale panden waar de wc op de eerste verdieping of in de kelder is gevestigd. Het aanbrengen van een lift is een dure grap of bouwtechnisch niet mogelijk.’

Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem heeft het eerste exemplaar van de Uitgids in ontvangst genomen. De gids is onder andere gratis verkrijgbaar op het station, bij de VVV, in diverse Arnhemse musea en bij het gemeentelijk informatiepunt.

Reageer op dit artikel