nieuws

Helikopters houden wijngaarden NZ vorstvrij

Restaurant

Nieuw Zeelandse wijnboeren hebben een vernuftig maar kostbaar wapen ingezet tegen plotselinge vrieskou. Helikopters moeten hun druiven beschermen tegen de vorstschade.

Helikopters houden wijngaarden NZ vorstvrij

In Nieuw Zeeland is het nu voorjaar, toch vroor het afgelopen week plotseling weer flink, schrijft wijn.blieb.nl. Dit tot grote schrik van de wijnboeren, die hun kwetsbare uitlopende wijnranken bedreigd zagen.

Om de schade zoveel mogelijk te beperken, huurden de wijnbouwers in de wijnstreek Marlborough honderd helikopters in. Voor bijna 1600 euro (3000 Nieuw Zeelandse Dollar) per uur per stuk vlogen de helikopters een hele nacht lang laag over de wijngaarden.

Met de rotatie van de wieken slaan ze zo de warmte weer neer die bij afkoeling van de buitenlucht uit de bodem opstijgt, om zo de druiventakken vorstvrij te houden, legt de voorzitter van de Nieuw Zeelandse wijnbouwersvereniging Stuart Smith uit in het Engelse wijnblad Harpers.

De vorst is inmiddels weg, maar het duurt nog enkele dagen voor de wijnboeren de volledige omvang van de schade in kunnen schatten. Het inzetten van de helikopters betekent in ieder geval een kostenpost van bijna een miljoen euro voor de wijnboeren van Marlborough.

Reageer op dit artikel