nieuws

Jan-Willem van der Hek wint NK Sommeliers

Restaurant

Jan-Willem van der Hek is de beste sommelier van Nederland. De werknemer van De Hoefslag in Bosch en Duin won zondag bij Cordial in Oss de Trophée Henriot. Jaco van Hensbergen (Parkheuvel, Rotterdam) en Mitchell Ligthart (Vis & Ko, Haarlem) eindigden als tweede en derde.

Jan-Willem van der Hek wint NK Sommeliers

Drie maal is scheepsrecht voor Jan-Willem van der Hek. Zijn derde deelname aan de Trophée Henriot, het Nederlands kampioenschap voor sommeliers, leverde de werknemer van sterrestaurant De Hoefslag in Bosch en Duin voor het eerst de hoogste eer op. Na een derde plek in zijn eerste jaar en een tweede plaats bij zijn tweede deelname, was hij in 2012 ‘eindelijk’ de beste.

Fles champagne in één keer leegschenken

De wedstrijd bestond uit onder andere het beantwoorden van 34 theoretische vragen, blind proeven en het maken van wijn-spijscombinaties. De drie finalisten moesten daarna nog een magnumfles champagne in één keer leegschenken en daarbij in ieder glas evenveel champagne serveren, een fles wijn karafferen en de fouten herkennen in een fictieve wijnkaart.

Achter Van der Hek eindigde Jaco van Hensbergen van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam op plaats twee. De laatste podiumplek was voor Mitchell Ligthart, die nu nog werkt bij Vis & Ko in Haarlem maar binnenkort overstapt naar sterrestaurant Solo in Gorinchem.

Initiatief van Gilde van Sommeliers

De Trophée Henriot is een initiatief van het Nederlands Gilde van Sommeliers, in samenwerking met Wijnkooperij de Lange uit Oosterhout. De wedstrijd vond plaats bij sterrestaurant Cordial in Oss, gastheer was tweevoudig winnaar Roy Pelgrim.

Jan-Willem van der Hek vertegenwoordigt Nederland later dit jaar bij het Europees en wereldkampioenschap.


Meer over de overwinning van Jan Willem van der Hek in de uitgave van Misset Horeca die vrijdag 20 april verschijnt.

Reageer op dit artikel