nieuws

Michelin lost driesterrenbelofte niet in

Restaurant

Jean-Luc Naret, de Franse directeur van Michelin, zei tijdens de presentatie van de Franse gids eerder dit jaar dat Nederland een grote kans maakte op een derde driesterrenrestaurant. De daarvoor benodigde constante waarde van de kanshebbers is volgens Michelin echter nog niet genoeg aanwezig.

Michelin lost driesterrenbelofte niet in

Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin meent dat er wel draagvlak is er voor een derde ster in Nederland. Volgens hem loopt de nieuwe driesterrenchef wel ergens rond in Nederland. Naret verklapte al dat inspecteurs actief op zoek zijn naar chefs die het niveau van Jonnie Boer en Sergio Herman kunnen evenaren.

‘Drie sterren staat voor de reis waard en dat betekent altijd en soms wonderbaarlijk goed eten. Voor drie sterren moet de hele kaart ‘s middags en ‘s avonds altijd goed zijn. Aan die constante factor ontbreekt het echter nog een beetje’, aldus Loens. ‘Een driesterrenzaak moet echt tot de beste honderd van de wereld behoren.’

Hij stelt dat Nederland met de tweede ster voor Boreas goed bedeeld is. ‘Met die tweede ster is de basis heel sterk in Nederland. Tien jaar geleden was jullie land nog wanhopig over het gastronomische niveau, nu kunnen jullie trots zijn.’

Kandidaat

Net als vorig jaar werden Beluga, Inter Scaldes genoemd als mogelijke driesterrenkandidaat. Ook de naam van De Leest viel. ‘In principe zijn alle restaurants in Nederland met twee sterren ook kandidaat voor een derde’, zegt Loens. Alle namen zijn dan ook uitvoerig besproken met de inspecteurs. In sommige gevallen zijn zelfs buitenlandse inspecteurs uitgenodigd om te komen proeven.

De conclusie is echter dat het niveau nog niet constant genoeg is. Een les voor het komende jaar, want vanavond al schuiven de inspecteurs van Michelin alweer aan.

Bekijk hier de Michelinsterrenoverzichten:

» Nieuwe Michelinsterren 2010

» Vervallen Michelinsterren 2010

» Totale Michelinsterrenoverzicht 2010

Reageer op dit artikel