nieuws

Nieuwe Chinese keuken maakt indruk

Restaurant

Chinees meesterkok Chen Yu Yeh is voorzitter van de nieuwe club van innovatieve Chinese restaurants, Association of New Eastern Cuisine (ANEC). Hij presenteerde deze week tijdens een lunch aan Nederlandse collega’s hoe volgens hem de nieuwe Chinese keuken er uit moet zien.

Nieuwe Chinese keuken maakt indruk

En met succes. De aanwezige Nederlandse chef-koks, Robert Kranenborg, Pascal Jalhai en Albert Kooy, waren vooral onder de indruk van de eenvoud van sommige gerechten. ‘Drie, vier smaken op het bord. Zó moet de nieuwe Chinese keuken er uit zien. Dit is een historisch moment’, vindt Kooy, die goed bekend is met de Chinese culinaire traditie en het initiatief van de ANEC toejuicht.

De vereniging wil het imago van de Chinese horeca verbeteren en chef-koks, sommeliers en ondernemers opleiden. De selectie zal streng zijn. Vice-voorzitter Arman Chan verwacht dat op het moment ongeveer vijftig restaurants aan de criteria voldoen.

Onvrede

ANEC is deels ontstaan uit onvrede over de stilstand van Fine Eastern Restaurants. Een samenwerking met de sector Chinees-Indische bedrijven acht Chan in de toekomst wel mogelijk, maar eerst wil hij de eigen vereniging een gezicht geven. In ieder geval weet ANEC zich gesteund door de World Association of Chinese Cuisine, waarvan Yeh voorzitter is van de Europese afdeling.

Eind november presenteert ANEC zich met een galadiner aan het grote publiek. Omstreeks diezelfde tijd brengt Misset Horeca de eerste Top-100 van Chinese restaurants.

Reageer op dit artikel