nieuws

Restaurant Blauw rolt concept uit

Restaurant

Het trendy Utrechtse restaurant Blauw opent binnenkort een tweede vestiging in Amsterdam. In Utrecht is de groei er uit, tijd voor het aanboren van een nieuwe markt, vindt eigenaar Stefan Vreugdenburg. Hij denkt ook al aan een derde restaurant.

Restaurant Blauw rolt concept uit

De afgelopen drie jaar in het centrum van Utrecht waren zo succesvol voor zijn Indonesische restaurant dat Vredenburg het tijd vond worden voor een schaalvergroting.

‘In Utrecht hebben we nog geen veertig stoelen. Met twee zitrondes halen we maximaal zo’n 70, 80 gasten op een avond.’ In Amsterdam komen twee keer zoveel stoelen als in het Utrechtse restaurant.

Sfeer

De nieuwe vestiging aan de Amstelveenseweg beschikt over verschillende niveaus, waardoor de sfeer anders zal zijn dan in Utrecht. Toch hoopt Vreugdenburg ook daar dezelfde trendy en ongedwongen sfeer te creëren.

‘Ik hoef niet persé op een A1-locatie te zitten’, zegt Vreugdenburg over de nieuwe plek. ‘Toch vonden we in Amsterdam al snel een plek die geschikt leek.’

Léék, benadrukt hij. ‘Als ik alles van tevoren had geweten…’ Vooral de gemeente lag dwars, zegt Vredenburg. Nu zijn alle vergunningen rond, en is de laatste fase van de verbouwing van het voormalige visrestaurant Julia aangebroken.

Aandeelhouders

Chef-kok Agus Hermawan zal de keuken gaan leiden. Hij krijgt niet volledig de vrije hand, zo moet de succesvolle rijsttafel op de kaart blijven, maar hij mag wel wat meer exclusieve gerechten aan gaan bieden. ‘In Oud-Zuid zit nou eenmaal meer geld’, meent Vreugdenburg. Nieuw in Amsterdam wordt de mogelijkheid te lunchen.

Voor de financiering hanteert Vredenburg ondermeer een netwerk van ‘aandeelhouders’: geïnteresseerden leggen 3000 euro in die ze na drie jaar terugkrijgen. In de tussentijd krijgen ze 7 procent rente per jaar uitgekeerd, en mogen ze twee keer gratis komen eten.

‘Het is niet goedkoper dan bij de bank lenen’, zegt Vreugdenburg, ‘Maar de bank komt nooit eten.’ Hij houdt van de persoonlijkere aanpak.

Londen

Zijn restaurant in Utrecht is pas drie jaar open, de vestiging in Amsterdam nog niet open, en nu al denkt Vreugdenburg verder. ‘Er loopt een vergunningaanvraag in Rotterdam.’

Toch wil hij geen keten worden. ‘Het is wel een concept, maar ik open liever over een paar jaar de vierde vestiging in Londen, dan de dertigste in Schiedam.’

Reageer op dit artikel