nieuws

Restauranthouder verdacht van mensensmokkel

Restaurant

Een 44-jarige restauranthouder uit Den Helder wordt verdacht van mensensmokkel. Bij een inval in zijn woning bleek dat de man daar illegale werknemers onderbracht.

Restauranthouder verdacht van mensensmokkel

Eerder had de vreemdelingenpolitie in zijn restaurant in Julianadorp twee illegale vreemdelingen aangetroffen, schrijft het Noordhollands Dagblad. Het duo zit vast en wordt het land uitgezet.

Het gaat om mannen van 21 en 42 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. De restaurantbaas had de twee in zijn garage onderdak verschaft.

Van mensensmokkel is volgens de politie sprake wanneer illegalen worden uitgebuit uit winstbejag. De horecaondernemer kreeg een proces-verbaal en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Zes jaar

Op mensensmokkel staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar, maar Jack Schouwenaars van de regionale vreemdelingenpolitie, acht het niet waarschijnlijk dat de Helderse restauranthouder die straf ook krijgt opgelegd.

Wie helpt om mensen illegaal Nederland in te brengen of hen onderdak te bieden, valt onder ‘het mensensmokkelartikel’ in het Wetboek van Strafrecht. Als een verdachte het misdrijf pleegt om er geld aan te verdienen en dat bovendien doet in de uitoefening van zijn beroep, kan dat hem op zes jaar celstraf komen te staan.

Reageer op dit artikel