nieuws

Roep om culinair kenniscentrum

Restaurant

Nico de Rooij van Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst in Haarlem pleit voor het oprichten van één culinair kenniscentrum. Die zou het culinaire erfgoed van Nederland centraal moeten beheren en bewaken.

Roep om culinair kenniscentrum

De Rooij, bekend van campagnes als een ‘Tafelen in Nederland’ en publicaties als ‘Het kookboek van de Eeuw’ zet zich al jaren in voor het promoten van de Nederlandse kookkunst. In Misset Restaurant van 6 november doet hij zijn oproep voor het culinaire kenniscentrum. Aanleiding voor zijn uitspraak is het feit dat momenteel boeken, menukaarten en ander archiefmateriaal over de culinaire historie van Nederland, verspreid over het hele land zijn opgeslagen.

Culinaire collecties van kopstukken als Johannes van Dam en Joop Witteveen zullen op den duur overgaan naar de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet de ideale plek volgens culinair publicist Janny de Moor. De drempel om er binnen te stappen is groot voor koks. De Moor schreef onlangs samen met De Rooij en Albert Tielemans het boek Dutch Culinary Art over 400 jaar culinaire geschiedenis van Nederland.

Een centraal culinair kenniscentrum zou de oplossing kunnen zijn. Volgens De Rooij zou er een werkgroep in het leven moeten worden geroepen die zich gaat bezig houden met de opstart.

Reageer op dit artikel