nieuws

‘Topchef nog geen stervoetballer

Restaurant

Regelmatig verkassen goede chef-koks naar een ander restaurant, of wisselen zelfs van plek, zoals in het geval van Erik van Loo (Parkheuvel) en Mario Ridder (Zwethheul). Volgens KHN-voorzitter Leo van Eeghem wordt er dan al snel gesproken van ‘weggekocht’, maar volgens hem is het nog niet zo bont als in de voetballerij.

‘Topchef nog geen stervoetballer

In totaal is misschien een dozijn topchefs letterijk weggekocht, zegt Van Eeghem in Het Financieele Dagblad.

Koken in een sterrenzaak is topsport, maar de vergelijking met stervoetballers, die voor miljoenen euro’s van ‘baas’ wisselen, gaat niet op, meent eigenaar van De Karpendonkse Hoeve Van Eeghem. ‘Dat kunnen wij helemaal niet betalen.’

Het grootste deel van de ruim honderd Meesterkoks in ons land is patron-cuisinier, en is dus helemaal niet te koop.

Een goeie chef verdient volgens Van Eeghem tussen de 50.000 en 80.000 euro per jaar, plus bonussen voor bijvoorbeeld gehaalde Michelinsterren. Dat is volgens hem voldoende. ‘Geld is niet per se een factor. Passie voor het vak staat voorop.’

Reageer op dit artikel