nieuws

Wynand Vogel stopt als hoofdinspecteur Lekker

Restaurant

Wynand Vogel was elf jaar hoofdinspecteur van restaurantgids Lekker. Per 1 januari legt hij die die functie neer. Een opvolger voor Vogel is nog niet gevonden. Vogel zegt zijn besluit al genomen te hebben voor Lekker 2012 verscheen.

Wynand Vogel stopt als hoofdinspecteur Lekker

‘Ik heb het al drie jaar langer gedaan dan ik van plan was’, zegt Vogel (68). Hij geeft een koerswijziging bij Lekker, die onder leiding van een nieuwe uitgever ophanden is, als een belangrijke reden voor zijn vertrek. ‘Zij heeft plannen waarvan ik niet weet of ik me er wel in kan vinden. Maar het is ook echt tijd jongere mensen een kans te geven.’

Vogel kondigde drie jaar terug al aan dat hij op zoek was naar een opvolger. Toen zei hij drie kandidaten te hebben. ‘Van die drie is er een afgevallen. Maar ik weet niet of ik nog invloed heb op mijn opvolger, dat ligt aan die nieuwe uitgever. Al staat zij niet erg open voor mijn suggesties.’

Goed overleg

‘In goed overleg is besloten per 1 januari afscheid te nemen’, licht hoofdredacteur van Lekker Makkie Mulder het vertrek van Vogel toe. ‘We zijn er de afgelopen twee jaar naar toe gegroeid. Het is wel lastig dat er geen opvolger is. Die opvolger moet iemand zijn die de sporen heeft verdiend. Boven de veertig en gepokt en gemazeld in de markt. We willen print en online beter gaan verbinden, daar moet de nieuwe hoofdinspecteur een rol in spelen. We willen ook iemand die kan schrijven en die nauw met ons verbonden is.’

Ook Vogel hamert op het gewicht dat zijn opvolger moet hebben. ‘Dat moet iemand zijn die 15 jaar in het vak gezeten heeft en geen drie. Hij moet manager zijn, goed kunnen schrijven en nog 15 jaar meekunnen. En nee, het wordt niet Constant Fonk, die is al te oud.’

Tijdperk

Mulder kijkt terug op elf jaar Vogel: ‘We sluiten een tijdperk af. De tijd dat hij hoofdinspecteur was, was een belangrijke tijd voor Lekker. Lekker is in zijn jaren serieuzer geworden. Betrouwbaarder ook. Je kunt niet om Vogel heen. Ik bewonder hoe stoïcijns hij is. Hij heeft enorm veel kennis, kan altijd alles plaatsen en uitleggen, is van alles op de hoogte en heeft altijd antwoord.’

Vogels belangrijkste eigenschap is volgens Mulder dat hij rechtdoorzee is en zich niet laat beïnvloeden. ‘Hij is toch afstandelijk, ondanks dat hij veel jongens goed kent en soms heeft opgeleid. Hij werkt altijd vanuit integriteit.’

Boek

Vogel gaat dan bij Lekker met pensioen, voorlopig blijft hij wel betrokken bij het begeleiden van het nationaal team en het nationaal jeugdteam, en bij de wedstrijden van het Gilde van Meesterkoks op de Horecava. Al wil hij op termijn die werkzaamheden overdragen op Waldrik Kremer. Ook werkt Vogel aan een boek over zijn leven, dat moet volgend jaar uitkomen. ‘Daar zullen pittige dingen in staan, ook over Lekker’, kondigt hij aan. Maar het wordt geen boek zoals dat van voormalig Michelin-hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck.

‘Het is mooi zo. Ik ken het allemaal, er is geen verrassing meer. Eten bij Oud Sluis is voor mij niet meer bijzonder. Niet dat ik er geen plezier meer aan beleef, maar ik weet intussen wat overal gebeurt. Ik heb veel gedaan en bereikt in mijn leven. Ik ben de meest gedecoreerde kok van Nederland, dat gaat niemand meer inhalen. Als ik morgen doodga, heb ik een prachtig leven gehad.’

Lees een uitgebreid interview met Wynand Vogel in Misset Horeca 31, die verschijnt op 30 december

Zie ook:

Reageer op dit artikel