nieuws

Starre regelgeving blokkeert ontwikkeling horeca

Restaurant

De wetgeving rondom de scheiding tussen horeca en detailhandel is te star. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van advocatenkantoor Lexence en Bureau Stedelijke Planning.

Starre regelgeving blokkeert ontwikkeling horeca

Volgens het onderzoek, dat begin juni gepresenteerd werd,  ondervinden vooral supermarkten en de horeca hinder van de achterblijvende regelgeving.

Regelgeving

Het vervagen van grenzen tussen de foodretail, -service en logistiek wordt ‘blurring’ genoemd. Bij wet is het verboden dat horecazaken naast hun spijs en drank, ook winkelproducten verkopen. Volgens het onderzoek wordt de ontwikkeling van blurring in de weg gezeten door de regelgeving. ‘Die blokkeert leuke initiatieven. Dit vraagt om meer flexibele regels rondom ruimtelijke ordening’, zo stelt advocaat Michael Klijnstra van Lexence. Het verbod op detailhandel in de horeca is volgens Klijnstra gebaseerd op oude gedachten.

Eenrichtingsverkeer

Het onderzoek toont aan dat blurring tussen foodretail (supermarkten en foodspeciaalzaken) en foodservice (onder andere horeca en online thuisbezorgconcepten) vooral eenrichtingsverkeer is. ‘Bestaande en nieuwe supermarktconcepten integreren horeca-elementen veel meer en succesvoller dan andersom’, zegt Aart Jan van Duren, adjunct-directeur van Bureau Stedelijke Planning.

Bestemmingsplan

Nieuwe blurringconcepten passen vaak niet in het bestemmingsplan, waardoor een wijziging of afwijking van het bestemmingsplan noodzakelijk is. Als de gemeente hieraan niet mee wil meewerken, betekent dit vaak het einde van een nieuw initiatief.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat op verzoek van gemeenten deze zomer een onderzoek doen naar oplossingen die aansluiten op de huidige praktijk. VNG wil met de onderzoekspilot ‘gemengde horecabestemming’ antwoord krijgen op de vraag in hoeverre het, met het oog op de Drank – en Horecawet, mogelijk is bepaalde mengvormen van horeca en detailhandel toe te staan.  Doel is de uitkomsten van dit onderzoek mee te nemen bij de evaluatie van de wet eind 2016.

 

 

Reageer op dit artikel