nieuws

Eerste restaurant zonder personeel in Amsterdam

Restaurant

Een 3D printer staat er nog net niet, maar in het innovatieve restaurant Foodsy mag de gast werkelijk alles zelf doen. Het nieuwe horecainitiatief zal het eerste restaurant zijn volledig zonder personeel.

Eerste restaurant zonder personeel in Amsterdam

Op donderdag 5 november opent kok en food creative Edwin Sander in Amsterdam de deuren van zijn innovatieve concept Foodsy. Sander werkte eerder in de keukens van sterrestaurants als Noma, Arzak en Ciel Bleu. Als food creative wil Sander niet vastzitten aan heersende conventies, maar juist culinaire beweging creëren. ‘Met Foodsy introduceert hij nu een absolute game changer in de restaurantwereld.’  Sander gaat gaat volledig uit van het goede van de gast. Hij is er van overtuigd dat gasten betalen voor alleen datgene wat er is genuttigd. ‘Ik wil dat de gasten beleven hoe het er in een restaurant aan toegaat.’ Hij stelt dat die beleving het concept succesvol kunnen maken.

Geen personeel

In de afgelopen jaren heeft Sander meerdere restaurants opgezet, maar een van de grootste bottlenecks daarbij vormde het inhuren van goed personeel geeft hij aan. ‘In mijn ervaring met horecaconcepten was personeel altijd het grootste struikelblok. Je bent veel tijd en geld kwijt aan trainen, opleiden en goede afspraken maken. Bovendien is dingen zelf doen tegenwoordig heel normaal. We kweken onze eigen groenten, brouwen ons eigen bier en ook in de keuken worden we steeds handiger. Daarom denk ik dat de tijd er rijp voor is. In Foodsy is de gast kok, ober, barman of -vrouw en ja, ook afwasser.’ zegt Sander over zijn revolutionaire restaurant.

Gast volledig zelfstandig

Reserveren is in Foodsy niet mogelijk, want het restaurant is niet telefonisch bereikbaar. Het concept moet zelfstandig kunnen draaien vindt de initiatiefnemer. ‘In de zaak zijn er duidelijke instructies, hoe gasten bier moeten tappen, koffie zetten en de gerechten bereiden. En via een stickersysteem kunnen gasten alle ingrediënten vinden. Heel laagdrempelig dus, waardoor je ook met weinig kookervaring heel gemakkelijk je eigen meester-gerecht kunt bereiden.’

Pinnen via de Ipad

Foodsy is een cash free restaurant en werkt met een betalingssysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een iPad app gekoppeld aan een pinautomaat. Op de website zal binnenkort het menu worden onthuld. Foodsy opent haar deuren in de pop-up locatie Ensuite van Razmataz aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam. Foodsy is geopend van 19.00 – 23.00 uur.

Reageer op dit artikel