Michel van der Kroft viert zijn 10 jaar als SVH Meesterkok

Michel van der Kroft viert zijn 10 jaar als SVH Meesterkok

Op 17 november 2005 werd Michel van der Koft, chef-kok van 't Nonnetje** in Harderwijk, geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tien jaar later wil de chef-kok hierbij stilstaan met een bijzondere lunch voor genodigden.

Collega's, waaronder onder andere Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije*** in Zwolle; Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest*** in Vaassen, Stefan van Sprang van restaurant Aan de Poel** in Amstelveen en Edwin Kats van restaurant Noble en andere relaties konden genieten van een speciale lunch met signatuurgerechten van de afgelopen 10 jaar.

Hoogste graad
Na het welkomstwoord van ondernemer Robert-Jan Nijland, die Van der Kroft 9 jaar geleden naar ’t Nonnetje haalde, nam Van der Kroft de gasten mee in zijn culinaire wereld. ‘Mijn ambitie is altijd geweest een goede en volledige chef te zijn. Dus niet alleen wat betreft koken, maar ook wat betreft management en leiderschap. En ik wilde mijn liefde en enthousiasme voor het kookvak doorgeven. SVH Meesterkok worden was dus een logische stap. Het behalen van de hoogste graad van vakbekwaamheid, de SVH Meestertitel, was een van de mooiste momenten uit mijn carrière.’

Bekroning
Het heeft hem geen windeieren gelegd. Van der Kroft werd precies een jaar geleden beloond met een tweede Michelinster en onlangs werd hij door GaultMillau gekroond als Chef van het Jaar. ‘Ik leer mijn koks dat koken emotie is. Je hele ziel en zaligheid moet van het bord spatten. Daar moet je de gast mee raken.’ In zijn speech bedankte hij de mensen die de afgelopen 10 jaar zijn weg hebben meegewandeld en zijn succes mogelijk gemaakt hebben. Mooie woorden waren er voor zijn leermeesters, waaronder Joop Braakhekke, zijn souschefs, zijn ‘baas’, zijn ouders en zijn vrouw.

Signature dishes
Op het speciale lunchmenu stonden signatuurgerechten van de afgelopen 10 jaar. Een terrine van ganzenlever en gerookte paling met bietstructuren en 25 jaar gerijpte aceto balsamico; carabineiro met bacalhau, artisjok en chorizo-olie; fazantenhen, witlof met Parmaham, crème van aardappel en Epoisses, appel en jus van calvados en dessert Exotique: tropisch fruit met zwarte sesam, koriander en ijs van Thaise curry.

Lees het uitgebreide interview met Michel van der Kroft in de nieuwe Misset Horeca die vrijdag 27 november verschijnt.