De rode gids voor Tokio werd dinsdag 1 december door Michelin gepresenteerd. Opvallend daarin is dat voor het eerst een noodle-restaurant (Tsuta) een ster krijgt toegekend, een wereldprimeur, schrijft Reuters.
Tsuta serveert noedelsoep voor zo'n 6 tot 9 euro. Onder de sterzaken ook een restaurant dat de levensgevaarlijke fugu vis serveert, en een sushirestaurant met een chef die ver in de 80 is.
Driesterrenrestaurants
Het totaal aantal restaurants met een of meer sterren is wel flink afgenomen, naar 217 dit jaar van 267 vorig jaar. Toch blijft Tokio de stad met de meeste Michelin sterren wereldwijd. Ook is er geen andere stad ter wereld met meer driesterrenrestaurants. Tokio heeft er 13, één meer dan vorig jaar. Parijs heeft er 9, New York en Hongkong beiden 6. De stad heeft ook 51 tweesterrenrestaurants (waarvan drie nieuwe) en 153 zaken met één ster (17 nieuwe). 343 restaurants in Tokio hebben een Bib Gourmand.
Dit zijn de dertien driesterrenzaken in Tokio:
- Ishikawa
- Esaki
- Kanda
- Quintessence
- Kohaku
- Saito
- Joël Robuchon
- Sukiyabashi Jiro Honten
- Makimura
- Yamadaya
- Yukimura
- Yoshitake
- Ryugin