nieuws

Noord-Brabant Europese Regio van de Gastronomie 2018

Restaurant 1256

De provincie Noord-Brabant mag zich in 2018 een jaar lang ‘Europese Regio van de Gastronomie’ noemen. Een internationale jury maakte dit deze week bekend in het Deense Aarhus. Deze prestigieuze titel draagt bij aan de Brabantse initiatieven voor verduurzaming en innovatie in de landbouw en voeding.

Noord-Brabant Europese Regio van de Gastronomie 2018

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) nam namens de provincie Noord-Brabant de award uit handen van EU Commissaris Phil Hogan voor de Europese Regio van de Gastronomie 2018 in ontvangst.

Diezelfde eer kwam ook de West-Ierse regio Galway toe. De bekendmaking vond plaats in het Deense Aarhus, de Europese Regio van de Gastronomie van 2017. De jury sprak lovend over de opzet en kwaliteit van de Brabantse kandidatuur: ‘We zijn onder de indruk van het krachtige ‘triple helix’-model als basis voor bedrijvigheid, innovatie en gastvrijheid.’

Extra impuls

Als Europese Regio van de Gastronomie ontwikkelt de provincie in samenwerking met AgriFood Capital voor 2018 een bruisend programma met festiviteiten voor publiek – inwoners en bezoekers van Brabant – en bedrijfsleven.

Dit betreft bestaande gastronomische en culturele events én nieuwe initiatieven die binnen en buiten de agrofood sector zullen ontstaan.

De vrijetijdseconomie zal hierdoor naar een hoger plan worden getild. Ook opent de prestigieuze titel de deuren voor een betere samenwerking met andere Europese regio’s. De titel betekent een extra impuls voor de economie van Noord-Brabant. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling): ‘Ik zie dit als een belangrijke stap voor Noord-Brabant om tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofood regio’s van Europa te behoren.’

Brabantse waarden

In het programma van 2018 staan de Brabantse waarden van voedsel centraal. Kenmerkend zijn de hoogwaardige kwaliteit van de agrofood keten (van productie, verwerking en distributie tot consumptie), voedselcultuur en gastvrijheid.

Brabant wil uitblinken in kennis, innovatie en productiviteit op het gebied van voedsel en duurzame voedselsystemen. De provincie onderscheidt zich naar eigen zeggen door de sterke verbindingen van agrifood met hightech, design, leisure en biobased.

Reageer op dit artikel