nieuws

‘Wok-akkoord wordt verlengd’

Restaurant 846

Het Wok-akkoord wordt met drie jaar verlengd. Dat heeft de regering vrijdag beslist. Aziatische restaurants in Nederland mogen echter maar een beperkt aantal koks uit Azië in hun keuken laten werken. Daarmee moet worden voorkomen dat zij Nederlandse koks van de arbeidsmarkt verdringen.

‘Wok-akkoord wordt verlengd’
(c) Roel Dijkstra

Volgend jaar krijgen hooguit 1800 ‘gespecialiseerde’ koks uit Azië een vergunning om tijdelijk aan de slag te kunnen. In 2018 gaat het om 1400 koks en in 2019 om maximaal duizend. Dan wordt gekeken hoe het verder moet.

Werkvergunningen kunnen voor een periode van twee jaar worden afgegeven. Hier wordt tegenover gesteld dat de sector zich tegelijkertijd inspant om niet-vergunningplichtige werknemers uit Nederland of de EU op te leiden en in dienst te nemen.

Overleg

De Tweede Kamer overlegde op 9 juni met minister Asscher  over het zogenaamde ‘Wok-akkoord’, een convenant dat afloopt op 1 oktober 2016. ‘Vanuit de Tweede Kamer wordt aangedrongen op verlengen of een permanente regeling voor werkvergunningen voor koks uit Azië’, meldde KHN destijds.

Wok-akkoord

Om het nijpende personeelstekort dat in de Aziatische horecasector bestaat tijdelijk te verzachten, is in 2014 het Convenant Aziatische Horeca afgesloten, beter bekend als het Wok-akkoord.

 

 

Reageer op dit artikel