Impressie van de veertiende Wine Professional

Impressie van de veertiende Wine Professional

Met maar liefst 97 exposanten en 31 chefs met presentaties mag de 14e editie van de Wine Professional weer een succes worden genoemd. Een kort verslag van een paar hoogtepunten.

Zondag 10 januari vond de officiële opening plaats van de 14e editie van Wine Professional in Hotel de l’Europe Amsterdam. De opening werd verricht door de Ambassadeur van Armenië, mevrouw Dzyunik Aghajanian, vanwege het feit dat dit jaar voor het eerst vijf Armeense wijnproducenten aanwezig zijn op de vakbeurs.

De jaarlijkse Diamond Awards die hier traditie getrouw werden uitgereikt gingen naar Tom Krooswijk (Managing Director, Hotel de l’Europe), René Koelman en Latif Elmessoussi (directie van Bourgondisch Lifestyle) en Björn en Johan Monard (directie van Ad Bibendum). De Diamond Awards worden toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse gastronomie.

Primeur: Meesters in gastvrijheid

Wine Professional had op de eerste dag meteen een al primeur te pakken. De SVH Meestergastheren/vrouw en SVH Wijnmeesters hebben hun krachten gebundeld en zich verenigd als Meesters in gastvrijheid. Leon IJpelaar, voorzitter en mede-oprichter van de vereniging spreekt louter over bevlogenheid en gastvrijheid; ‘Wij willen overdragen en waarborgen als het om de nieuwe generatie gaat, Duidelijk is dat gasten niet meer alleen voor de keuken komen, maar hun keuze ook laat afhangen van het gastheerschap en wijnkeuzes.’

Nieuwe wijnen en herontdekte landen

Veel spektakel bij de proeverij Griekse en Israëlisch wijnen. Verantwoordelijk hier was Marko Karelse van restaurant Villa la Ruche (Voorburg, 16 pnt GM). Zijn gegrilde griet bleek dankzij aanvullende ingrediënten als truffel en kervel perfect aan te sluiten op de rijke smaken van de Galil Viognier uit Israël (importeur Cathy’s Taste). Ook de Griekse wijnen vielen op door hun authentieke aroma’s. Vooral een nieuwe stijl Retsina ‘The tear of the pine’ van Chris Stelios toonde aan dat ook dit type wijn een plaats in de gastronomie verdient. Giel Kaagman en Bram Kortekaas verlieten restaurant Rijsel en Bordewijk om per 1 september 2015 hun eigen Restaurant Kaagman & Kortekaas te openen. Buitengewoon geslaagd bleek hun gerecht met smient, waarmee de bijna zwarte, maar licht verteerbare, Teran van Benvenuti uit Kroatië goed combineerde. Wijnmaker Albert Benvenuti lichtte al zijn wijnen persoonlijk toe. Amir Naor van restaurant Allegra Boutique Hotel Jeruzalem was speciaal overgekomen uit Israël om er enkele van zijn gerechten te koken en te combineren met wijnen uit zijn geboorteland. De wijnen werden toegelicht door Romana Echenspercher (MW). De aanwezige gasten proefden ook verschillende wijnen uit Azerbeidzjan en Libanon, waarbij vooral die van Château Kefraya imponeerden.

Koffie en spijs de nieuwe combinatie

Tot de meest indrukwekkende proeverijen behoorde de presentatie van Edwin Vinke de Kromme Watergang (** , 18,5 GM) in combinatie met Nespresso. Overduidelijk werd aangetoond dat koffie ook een non-alcoholisch alternatief voor wijn. Laurent Smallegange van Restaurant Spetters (*, 16 GM) wist te verbazen met briljante gerechten waarin ook de koffie van Nespresso een rol speelde. De 'Grand Cru India' koffie waarmee de kalfswang was gelakt, bleek een perfecte brug naar het bier van Marckensteijn. Misschien nog verrassender was de absoluut perfectie met de combinatie van ganzenlever met o.a. rode biet en amandel met een glaasje Nespresso Grand Cru Brazil. Een memorabele proeverij en bevestigend dat koffie in de gastronomie veel meer kan betekenen dan doorgaans aangenomen.

Bijzondere wijnstreken en bekende wijnlanden

De proeverij Brunello di Montalcino zorgde voor een wereldprimeur. Niet eerder kon dit nieuwe oogstjaar buiten Italië worden geproefd. Vooral de wijnen van Salicutti, Il Poggione, Stella di Campalto, Poggio Antico, Il Poggione en Poggio di Sotto imponeerden. In deze wijnen proefden we de zeldzame combinatie van kracht en finesse die Brunello kenmerkt.

Top Sommeliers in de arena

Het laatste programma werd op het laatste moment ingelast, maar oogstte veel lof. Vier van de topsommeliers die Nederland rijk is; Lotte Wolf (columniste Misset Horeca), Adrian Zarzo, Erica Verweijen en Koen van der Plas, presenteerden de wijnen waarin hun persoonlijkheid wordt gereflecteerd. Wolf koos voor Columella uit Zuid-Afrika, een wijn rijk aan energie, maar ook aan finesse en kracht. Voor Van der Plas bleek de klassieke chablis van Daniel-Etienne Defaix de juiste keuze om zijn voorkeur voor traditionele waarden te benadrukken. In de Lessona van Tenuta Sella herkent Verweijen zich, omdat deze wijn elegantie met doorzettingsvermogen toont. Adrian Zarzo koos voor een sherry, Manzanilla passada van Xixarito, die weergeeft waar Zarzo voor staat: zuivere smaken met persoonlijkheid en een eigenzinnige benadering.

Natuurlijke wijnen in de lift

Namens de Meesters uit de Nederlandse Gastronomie presenteerde Nadine Mögling van Bij Jef (*, 17 pnt GM) de natuurlijke wijnen van Odinstal. De flight van 8 jaargangen (2014-2007) Riesling Buntsandstein lieten meteen het ware, zuivere karakter zien wanneer ze gecombineerd worden met topgerechten. Het subtiele gerecht van Jef Schuur van Bij Jef, de pittige bereiding van Soenil Bahadoer van De Lindehof (**, 17 pnt GM), én de romige bereiding van Erik van Loo van Parkheuvel (**,18 pnt GM), combineerden perfect met de wijnen. Zuivere gerechten met speelse, zuivere wijnen. Met name het gerecht van Jef – Waddenzee kokkels, buikspek van het Texels varken, sap van gepofte knolselderij met citrusolie – vormde samen een met de Riesling Nature 2014 een combinatie van wereldformaat.

Henschke, de cultwijn van Australië.

De proeverij van dit cultdomein door Johann Henschke was puur plezier, zeker toen de 1999 Lenswood Riesling, speciaal hiervoor last-minute overgevlogen, geserveerd werd. De wijnen werden ook nog eens op een voetstuk gezet door de gerechten van Léon Mazairac van Podium onder de Dom (BiB Gourmand, Belofte van het Jaar 2016 en 16 pnt GM). De gewaagde combinatie van gelakte paling met hangop en bloedworst was zeer spannend met de rode Abbots Prayer 2001. De proeverij werd in stijl afgesloten met de topwijn Hill of Grace 2005 uit Eden Valley.

Niepoort en The Douro Boys

Uniek. Dirk van der Niepoort behoort tot de top van de Douro en ver daar buiten. Hij presenteerde naast zijn Douro-wijnen een aantal nieuwe wijnen uit de Bairada. Helemaal zuiver, zonder zwavel, dus puur natuur en met geweldig veel smaak. Speciaal voor van der Niepoort kookte Michel van der Kroft van ’t Nonnetje (**, Chef van het Jaar 2016, 17 pnt GM) met een Portugese toets. Carabineiros met bacalhao, een combi die zelfs Dirk niet kende, werd een geweldig smakenspel. De vier Boys uit de Douro (plus een vrouw: de dochter van Cristiano van Zeller) vertegenwoordigen de 5 ‘beste’ wijnhuizen van de Douro. In rap tempo presenteerden de wijnmakers van Vallado, Niepoort, Crasto, Quinta Vale D Maria en Quinta Vale de Meão in een aparte proeverij hun wijnen. De eerste flight van vijf elegante ‘instappers’ verraste al meteen het publiek. Na de grote rode wijnen kwamen de onbekende witte wijnen, allemaal net iets anders. Als afsluiter van de proeverij waren er dan natuurlijk de porto’s met veel structuur, kracht en pittigheid en toch opwekkend!

From Russia with love

Rock & roll met chef Evgeny Vikentev van Restaurant Hamlet & Jacks uit St. Petersburg en wijnen die sommelier Kirill Burlutskiy had geselecteerd. De bevlogenheid waarmee ze de gerechten en wijnen serveerden, gaven duidelijk aan dat we in de toekomst nog veel van hen zullen horen. De presentatie van de New Russian Cuisine werd omlijst met kaviaar van House of Caviar & Fine Food, met champagne van Piper Heidsieck en sherry’s van La Guita en Valdespino en benadrukte de flexibiliteit en improvisatie die de programma’s in de theaters soms kenmerken.