nieuws

Nederland elfde in wereldfinale Bocuse d’Or

Restaurant 3072

Jan Smink, Sander Verhaaf en Lars Aukema zijn namens Nederland elfde geworden in de wereldfinale van de Bocuse d’Or. ‘Lager dan gehoopt, maar ik ben supertrots op het team en de prestatie, ‘ aldus de eerste reactie van Jan Smink. De VS won de dertigste finale van de prestigieuze kookstrijd, vernoemd naar Paul Bocuse. Het zilver ging naar Noorwegen. Brons was er voor IJsland. 

Nederland elfde in wereldfinale Bocuse d’Or
De schaal van Nederland.

Het team van Bocuse d’or Nederland, onder leiding van Jan Smink (Librije***), nam dinsdag 24 januari deel aan de wereldfinale van Bocuse d’Or in Lyon. Smink liet dinsdag eind van de dag al weten: ‘We hebben goed gekookt. Alles is eigenlijk volgens plan verlopen, op een paar details na. Het meest vervelende was wel dat onze warmtelamp in de fik vloog! Omdat we altijd een reservelamp hebben, konden we dit goed oplossen. We zijn enorm trots op het piece op de schaal: die was erg mooi.’

President en jurylid van Bocuse d’ Or Nederland, Jonnie Boer (Librije***) is trots. ‘Als je als land met ongeveer het kleinste budget van alle deelnemende landen, opnieuw 11e van de wereld kunt worden, dan ben je groot!’

Jonnie Boer, jurylid: ‘Ik hoor van de andere juryleden goede verhalen, met name over het vegetarische gerecht. Ik vind dat een echt restaurantgerecht: zuiver, puur en mooi. Een gerecht waarvoor je teruggaat naar een restaurant. Als team hebben we ingezet op smaak en dat weegt in de beoordeling het zwaarst, ten opzichte van presentatie en originaliteit.’ Woensdagavond bleek de inzet van Nederland goed voor een elfde positie op de wereldranglijst.

Smink: ‘Deelname aan Bocuse d’ Or is waanzinnig gaaf. Maar je moet er ontzettend veel tijd en energie in stoppen. In hoeverre is dat te combineren met het reguliere werk en het gezin thuis?’

De Road to Lyon 2019 start met de Nederlandse voorronde bij Friesland Campina Innovation Centre op 12 en/of 13 juni in Wageningen. De besten uit de voorrondes plaatsen zich voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or op 18 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. De Nederlandse winnaar plaatst zich voor de Europese finale in Turijn, 10-12 juni 2018. Voor de (voorrondes van de) Nederlandse finale geïnteresseerde chefs kunnen zich melden bij info@bocusedornederland.nl.

 

De ranking:
1 VS 1644 punten
2 Noorwegen 1600
3 IJsland 1581
4 Hongarije 1565
5 Frankrijk 1562
6 Finland 1545
7 Zweden 1498
8 Australie 1456
9 België 1393
10 Denemarken 1392
11 Nederland 1391
12 Japan
13 Zwitserland
14 Estland 1301
15 Brazilie 1250
16 Singapore 1231
17 Canada 1223
18 Zuid Korea 1212
19 Duitsland 1194
20 Guatemala 1138
21 Marokko 1131
22 China 1109
23 Uruguay 1095
24 Chili 1074

 

Aan de grote finale van Bocuse d’Or in het Franse Lyon deden 24 landen uit de hele wereld mee. Ieder continent heeft zijn eigen finale. Het Nederlandse team eindigde vorig jaar tijdens de Europese finale in Boedapest als zevende en wist zich daarmee als een van de elf Europese landen te kwalificeren.

Prijzen Wereldfinale Bocuse d’Or 2017:

Beste presentatie op schaal:
Hongarije

Beste vegetarische gerecht:
Frankrijk

Beste Commis:
Frankrijk

Beste Promotie:
Australië

Beste Poster:
Hongarije

 

bocuse

Samenstelling teams Bocuse-winnaars:

VS
Mathew Peters
Harrison Turone (Commis)

Noorwegen
Christopher William Davidsen
Havard Werkland (Commis)

IJsland
Viktor Andresson
Hinrik Larusson (Commis)

Reageer op dit artikel