nieuws

Joris Bijdendijk van Rijks* kookt samen met topchefs in Finland

Restaurant 1643

Het voedsel en kunstfestival Food & Art brengt vijf topchefs uit s ’werelds beste museum restaurants samen bij het Serlachius musea in Mänttä, Finland. Nederland is vertegenwoordigd door Joris Bijdendijk van restaurant Rijks. ‘In Finland is er nog nooit een diner geserveerd met zoveel Michelinsterren tegelijk’, aldus de organisatie.

Joris Bijdendijk van Rijks* kookt samen met topchefs in Finland
Joris Bijdendijk van restaurant Rijks

Tussen 24 en 27 augustus, wordt Serlachius kunstmuseum Gösta en de omgeving omgebouwd tot een festivalgebied. Naast een sterrendiner zullen er verschillende dagelijkse events zijn. Zoals F***ng long lunch, Afternoon tea, Olo Pop-up, French food market en een ambachtelijke markt voor de hele familie.

Food & Art is een jaarlijks voedsel en kunstfestival georganiseerd in en rond het Serlachius museum in Mänttä. Het thema van dit jaar is chefs van museumrestaurants uit de hele wereld. ‘We wilden de topchefs van ’s werelds beste museumrestaurants naar Finland halen.’ Chefs reageerden enthousiast. ‘Nu hebben we vijf topchefs die komen koken’, aldus de trotse Riikka Kannas van Food Camp Finland.

De chefs

Driesterrenchef Michel Bras

Alle chefs deden ervaring op in een sterrestaurant. Spanjaard Josean Alija runt sterrestaurant Nerua in het Guggenheim Museum Bilbao. Chef Joris Bijdendijk heeft de leiding over sterrestaurant Rijks in het Rijksmuseum in Amsterdam. De Franse driesterrenchef Michel Bras zijn restaurant Café Bras zit in het Museum Soulages in Rodez. Remo Capitaneo die kookt in sterrestaurant Enrico Bartolini in Milan’s Mudec Museum. Paul Svensson – voormalig chef bij Michelinrestaurants Bon Lloc and F12 –  kookt nu bij Stockholm’s Fotografiska Museum restaurant. Tevens is hij bekend van de Zweedse televisie serie Strömsö.

Finse chefs

De Finse chefs die onderdeel zijn van het Chef’s menu diner in Mänttä zijn Finland’s Chef van het Jaar én vertegenwoordiger Bocuse D’or: Eero Vottonen. Maar ook Chef van het Jaar 2001, Henry Tikkanen van museumrestaurant Serlachium. De organisatie streeft er  nog naar om óók de Finse chef van het jaar 2017, welke in April wordt gekozen, uit te nodigen om mee te koken.

Food & Art Festival

Het Food & Art festival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het brein achter het festival is Food Camp Finland met Riikka Kannas en restaurateur en chef-kok Pekka Terävä aan het roer. Het festival draait helemaal om food & drinks, ook gaat het over het genieten van kunst en de schoonheid van de Finse natuur. ‘Ons startpunt was dat dineren veel meer kan zijn dan alleen voedsel.’ Naast het chef’s Menu diner, zijn er ook andere culinaire evenementen. Bij Mänttä Club bijvoorbeeld, kunnen gasten genieten van een langdurige lunch geïnspireerd door de tijd van de Russische Tsaren. Het eten wordt geserveerd met een moderne twist en wordt gekookt door Russische chefs. Het Olo Pop Up restaurant, gerund door Michelinsterren chef Jari Vesivalo, zal ook open zijn gedurende het festival.

Reageer op dit artikel