nieuws

Beroemde Franse eetcriticus Millau van Gault&Millau overleden

Restaurant 1192

De beroemde Franse restaurantcriticus Christian Millau is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat maakt Gault&Millau maandag bekend.

Beroemde Franse eetcriticus Millau van Gault&Millau overleden

De journalist Millau begon eind jaren 60 met zijn collega Henri Gault een blad waarin toonaangevende restaurants werden beoordeeld en waarin over eten en drinken werd geschreven. Door de jaren heen werd hun oordeel steeds belangrijker geacht in de wereld van de haute cuisine.

Nouvelle cuisine

Het duo introduceerde in de jaren 70 het begrip ‘nouvelle cuisine’. Het ging hierbij om een nieuwe manier van koken, waarin een eenvoudiger manier van bereiden en het gebruik van alleen verse ingrediënten centraal stonden. De opmaak van het bord stond hierin ook centraal. Critici van de nouvelle cuisine beklaagden zich over de geringe hoeveelheid eten op het bord.

Punten

Het beoordelingssysteem dat het duo hanteerde, is al decennialang een geduchte concurrent van het sterrensysteem van Michelin. Restaurants kunnen in het systeem maximaal 20 punten scoren. In restaurantgids Gault Millau kreeg Oud Sluis zeven keer de hoogste waardering van 19,5/20 punten. Sergio Herman kreeg daarnaast als tweede chef ter wereld de maximale score van 20/20 punten.

Lees hier alles over Gault&Millau

Bekijk hier de complete Bijzonder tot Onbetwistbare Top van Gault&Millau 2017.

Reageer op dit artikel