De tien kandidaten voor de Bocuse d'Or Nederland 2017

De tien kandidaten voor de Bocuse d'Or Nederland 2017
Team Bocuse met Jan Smink in actie in Lyon in januari 2017.

Op maandag 12 juni 2017 is de voorronde van de Bocuse d'Or Nederland bij FrieslandCampina in Wageningen. Tien chefs- waarvan enkele met veel wedstrijdervaring - strijden mee om een plekje in de finale van de Bocuse d'Or Nederland die in september plaatsvindt tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam.

Vijf van de tien kandidaten in deze voorronde van de Bocuse d'Or Nederland gaan door naar de finale op maandag 18 september 2017 op Gastvrij Rotterdam. De afgelopen keren kwam Jan Smink uit voor Nederland in de internationale strijd om de Bocuse d’Or. Smink doet echter niet meer mee aan de kookstrijd; hij heeft zitting genomen in het bestuur van Bocuse d'Or Nederland.

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland Jonnie Boer: ‘Deze voorrondes zijn een begin van een nieuwe ronde voor de jonge culinaire talenten die we in Nederland hebben. Dit is echt een vakwedstrijd van het hoogste niveau, die doorzettingsvermogen en creativiteit verlangd van de kandidaten. Het belooft een spannende strijd te worden.’

Kandidaten voor de voorronde van de Bocuse d'Or Nederland

  1. Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
  2. Jeroen van Brecht, restaurant, hotel en spa Savarin (Rijswijk)
  3. Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
  4. Lars Drost, restaurant Ciel Blue** (Amsterdam)
  5. Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)
  6. Niels Greefhorst, Slot Oostende (Goes)
  7. Randy Karman, restaurant Bord’eau** (Amsterdam)
  8. Rémi Truijen, restaurant Bog (Den Haag)
  9. Robert van de Kolk, De Meesterproef (Nijmegen)
  10. Thomas Beekhuis, Paviljoen Sterrebos (Groningen)

De opdracht Bocuse d'Or voorronde

SVH Meesterkok Marco Poldervaart is de wedstrijdleider van de voorronde. Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Het gerecht moet in zesvoud worden gepresenteerd met minimaal één bereiding van kalfsvlees, vier garnituren, waarvan één aardappel- of meelspijsgarnituur. De kandidaten krijgen in de wedstrijd 1,25 uur de tijd en vooraf is er 10 minuten de tijd om de meegebrachte materialen en producten klaar te zetten.

Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland.

De winnaars plaatsen zich voor de nationale finale tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2017. De winnaar van de nationale finale plaatst zich voor de Europese finale in Turijn.

Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.

Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or internationaal is een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Leestip:
Meer over de Bocuse d'Or op Misset Horeca