Brasserie 2050 geeft voorproef van wat er in 2050 op het bord ligt

Brasserie 2050 geeft voorproef van wat er in 2050 op het bord ligt

Met Brasserie 2050 is festival Lowlands dit jaar een bijzonder horecaconcept rijker. Op de kaart? Gerechten met toekomstbestendige ingrediënten, zoals zeewierkaviaar, planktonboter en onkruid. Het restaurant staat in het teken van het wereldvoedselvraagstuk: Hoe gaan we in 2050 bijna 10 miljard mensen van voldoende gezond en duurzaam geproduceerd voedsel voorzien?

De zogenoemde 'Salade Biddinghuizen' siert er onder meer de menukaart. Met CO2-neutrale eieren, croutons van aardappelschillenbrood en groenten van Boer Bouma, wiens akker aan het festivalterrein grenst. Ook wordt er Karma Shoarma geserveerd, een 100 procent plantaardige shoarma van knolselderij, die volgens klassiek recept urenlang tot goudbruin aan het spit wordt geroosterd. Maartje Nelissen van The Food Line-Up, verantwoordelijk voor het culinaire concept: 'Ieder gerecht is gekoppeld aan een voedselvraagstuk, zoals biodiversiteit of zero waste. Een nauwkeurige CO2-meting berekent daarnaast de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten.'

Hyperlokale Salade Biddinghuizen

Duurzaamheid speelt ook op andere manieren een rol. De moderne boerenschuur met hightech vertical farms, die Brasserie 2050 huist, is volledig demontabel en herbruikbaar. Tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en gft-afval wordt gecomposteerd.

In onkruid getrokken crème brûlée

Kweekvlees

In samenwerking met Next Nature Network presenteert Brasserie 2050 een mini-expositie over kweekvlees. Sommige wetenschappers verwachten dat deze technologische doorbraak een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Maar voordat we kunnen bepalen óf we ooit bereid zullen zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen.

Hybride steak tartaar

Over Brasserie 2050

Brasserie 2050 is geopend vanaf vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus 2018 en bevindt zich op het Lowlandsterrein. Gasten kunnen dagelijks van 12.00 tot circa 02.30 uur aanschuiven, zonder reservering. Brasserie 2050 is een initiatief van Lowlands en De Rabobank, in samenwerking met cateringbureau The Food Line-Up. 'Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60% omhoog en de ecologische impact ervan met 50% omlaag', aldus de initiatiefnemers. 'Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren.'