Deelnemers geselecteerd Slag op de Schelde 2019

Deelnemers geselecteerd Slag op de Schelde 2019
Gerecht met paling van de winnaar van 2018, team Merlet.

De finalisten voor kookwedstrijd Slag op de Schelde die op 21 mei 2019 op de Oosterschelde wordt gehouden, zijn bekend. Op het schip de Denick II strijden zes teams van restaurants met totaal drie Michelinsterren om de titel.

Het is de vijfde editie van Slag op de Schelde sinds de start van de wedstrijd in 2014. Dit jaar wordt ook weer de Wine Making Chalenge gehouden. In 2018 won het team van Merlet de strijd op het water. 

De organisatie ontving dit jaar 25 inschrijvingen, 5 meer dan vorig jaar. De receptuur van alle inschrijvers werd blind beoordeeld door chef-eigenaar Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken* in Koewacht en door Dennis Willems, medeorganisator van de wedstrijd en chef-eigenaar van restaurant Morille in Koudekerke.

Dennis Willems: ‘Ook dit jaar waren er weer veel creatieve recepturen bij, het was pittig om een keuze te maken. Bij de begeleidende dranken viel op dat in vergelijking met vorig jaar minder cocktails en meer wijnen zijn gekozen door de sommeliers.”'

Deelnemers Slag op de Schelde 2019

De Ertepeller in Papendrecht
Sonny Wijninga, Pieter Huijbregts, Arjan Kuipers
De Sjalot in Nijmegen
Sibrecht Benning, Jarno Sanders, Stijn Hinke
t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
Marco van der Wijngaard, Floris Wieten, Dennis Steenbergen
Basiliek* in Harderwijk
Yornie van Dijk, Laurens Samsen, Vera Bloos
Wolfslaar* in Breda
Willem Hamers, Shereni Rullens, Kayleigh Hagesteijn
Cuisine Conseil
John Spruit, Mike Leusenkamp, Mike Obbink

(de (sous)chef, commis en sommelier)

Asperges en Oosterscheldeproduct

Tijdens de Slag op de Schelde koken teams onder leiding van een chef of souschef een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde, waarbij zij een bijpassende drank moeten serveren.

Jury

De prestaties van de teams worden beoordeeld door een vakjury, waarin SVH Meesterkok Sjaak Jobse (Plat de Zélande), Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken*) en Jermain de Rozario (De Rozario*). Sommelier Tim Theuns (Pure C**) beoordeelt de drank-spijscombinaties.

De persjury bestaat uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Slag op de Schelde 2018
Team Merlet met jurylid Adrain Zarzo

Wine Making Challenge

Voor de derde keer organiseert ook de Spaanse bodega Pago QuiXote de Wine Making Challenge. Een wedstrijd waarin 5 topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2019 en die eerder werd gewonnen door Lendl Mijnhijmer (Bougainville*) en Tim Theuns (Pure C**).

Deze wedstrijd vindt parallel plaats aan de kookwedstrijd, zodat bezoekers eveneens kunnen zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze komen. De kandidaatsselectie voor deze wedstrijd vindt op dit moment nog plaats.

Van de winnende blend wordt een limited edition gemaakt van 1000 flessen met de naam van de winnende sommelier op het etiket. Deze limited edition wordt gedistribueerd naar 14 landen binnen Europa, Azië en de USA.

Lendl Mijnhijmer
Lendl met zijn eigen blend

Aantrekkelijk prijzenpakket

De kookwedstrijd, waarvan VHC Kreko Groep ook dit jaar hoofdsponsor is, kent een aantrekkelijk prijzenpakket. Naast een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel, een artisinaal gemaakt keukenmes van Mknives t.w.v. € 999,- en een Big Green Egg MiniMax strijden de teams o.m. om diners bij sterrenrestaurants ’t Vlasbloemeken en De Rozario, een servies van Platez, een tatoeage van Cajac Tattoo, een cursus wildplukken van Kruidenkunst, Wüsthof messen, zalm van House of Laks, koksbuizen van Le Nouveau Chef, kaviaar van Royal Belgian Caviar, olijfolie van VinosQuixote en slijpen van messen door Holland Slijp Service.

Op het passagiersschip Denick II is plaats voor 200 bezoekers die zowel de kookwedstrijd Slag op de Schelde kunnen volgen, als de Wine Making Challenge voor sommeliers. Bezoekers kunnen de wedstrijd, de Markt op de Schelde en de Wine Making Challenge meebeleven voor € 17,50 inclusief consumpties.


>>> Meer over Slag op de Schelde