In delen Duitsland restaurants en cafés 11 mei weer open

In delen Duitsland restaurants en cafés 11 mei weer open

Na een maandenlange gedwongen sluiting door het coronavirus gaan in delen van Duitsland maandag restaurants en sportscholen weer open. Versoepelingen zijn er onder meer in de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen (NRW) en Nedersaksen.

In Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld kan het publiek weer uit eten. Ook hier moet de horeca aan strikte voorwaarden voldoen, zoals voldoende afstand tussen gasten. In Nederland mogen restaurants vanaf 1 juni weer op locatie gasten ontvangen. Binnen mogen er maximaal 30 gasten tegelijk zijn.

Zaken die open gaan zijn met name cafés, restaurants en 'biergarten', maar kleine kroegen, clubs en discotheken blijven er over het algemeen nog dicht. In Noordrijn-Westfalen normaliseert het onderwijs verder en wordt verblijf in vakantiecentra en op campings toegestaan.

Op 21 mei moeten toeristen in Noordrijn-Westfalen weer in hotels kunnen overnachten.

Nedersaksen

Ook in Nedersaksen openen restaurants, snackbars, kantines en cafés op 11 mei weer de deuren voor gasten. Hotels mogen hier vanaf 25 mei weer gasten ontvangen.

Onder meer de deelstaten Brandenburg en Baden-Württemberg versoepelen het strikte contactverbod. Buiten mag je nu ook samenzijn met mensen uit een ander huishouden. En in Beieren kun je weer naar dierentuin, museum of bibliotheek, melden Duitse media.

In Duitsland zijn de deelstaten deels zelf verantwoordelijk voor de coronamaatregelen. Ook vinden sommige regio's de Duitse regering in Berlijn te terughoudend bij het afbouwen van de corona beperkingen.

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Duitsland was volgens persbureau DPA afgelopen weekend gestegen tot boven de 7400. DPA heeft de gegevens van alle deelstaten bij elkaar opgeteld.

Besmettingen Duitsland

Het aantal vastgestelde besmettingen staat op 169.100, volgens het persbureau. Het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, publiceert de cijfers altijd in de ochtend. Het RKI meldde zaterdag dat het dodental op 7.369 staat en dat er 168.551 bevestigde besmettingen zijn. Er zouden 1251 besmettingen bij zijn gekomen.

Iedere tien besmette personen steken nog acht mensen aan.

Het aantal mensen in Duitsland dat de afgelopen 24 uur is besmet met het coronavirus bedraagt 357. Dat meldde het Robert Koch-Institut maandag 11 mei. Een dag eerder steeg het aantal vastgestelde besmettingen met 667, zaterdag waren dat er nog 1251. Het aantal mensen dat het afgelopen etmaal stierf aan de gevolgen het longvirus ligt op 22.

Zuid-Korea: restaurants weer dicht

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn alle uitgaansgelegenheden weer gesloten vanwege een aantal besmettingen in de populaire uitgaansbuurt Itaewon.

‘We hebben gezien hoe snel het virus zich weer kan verspreiden als we niet goed oppassen. Dat is nu duidelijk gebleken’, aldus de burgemeester van Seoul.

In Zuid-Korea is het virus vastgesteld bij 10.840 mensen en zijn er 256 mensen aan overleden.