Alex + Pinard is tijdelijk een Oekraïens pop-up restaurant

Alex + Pinard is tijdelijk een Oekraïens pop-up restaurant

Doordat onverwachts de verkoop niet doorging, maar de kosten wel, besloten de eigenaren van Alex + Pinard tijdelijk een pop-up met Oekraïense gerechten en bezetting te doen.

‘In december dachten we Alex + Pinard verkocht te hebben’, vertelt eigenaar Sanna Burggraaf. ‘Maar dat ging op het laatste moment toch niet door. Terwijl we daarvoor al afscheid hadden genomen van al ons personeel.’ De andere kosten liepen gewoon door en Burggraaf merkte dat op een of andere manier een leeg restaurant moeilijker te verkopen is.

‘Het leek Sjoerd Warmerdam, die zich een tijdje in de Tweede Kamer voor D66 had ontfermd over het beleid van Oekraïense vluchtelingen, leuk om een pop-up te starten waarbij we zoveel mogelijk Oekraïners aan een tijdelijke baan kunnen helpen. Dat vonden wij ook een goed plan.’

Oekraïense (eet) cultuur

Burggraaf en Warmerdam sloegen de handen ineen met Mariia Zhernovnikova, een Oekraïense vluchteling, om een plek bij Alex + Pinard te creëren waar passie voor lekker eten en drinken samenkomt met de Oekraïense (eet) cultuur. ‘We hadden een beetje research gedaan’, vertelt Burggraaf. ‘In Amsterdam bestond zo iets nog niet. Op onze oproep voor personeel kregen we meer dan 150 sollicitanten, jong en oud. Een aantal moeders gaan ons helpen met het bereiden van de Oekraïense klassiekers als khinkali, pelmeni en chebureky, Uiteindelijk zullen er zo’n 15 tot 20 mensen werken voor de pop-up waar alleen de manager en ik niet Oekraïns zijn.’

Oekraïense snacks

Overdag zal voor het restaurant aan de Dappermarkt een kraampje staan voor take-away van de typisch Oekraïense snacks. De pop-up zal open zijn voor lunch en diner. Burggraaf, ook eigenaar van wijnhandel Rebelwines en wijnbar Pif, zal de wijnen gaan verzorgen. ‘Dat zullen voornamelijk natuurwijnen uit Centraal en Oost-Europa zijn’, stelt ze.

‘De Oekraïense klassieke gerechten krijgen wel een beetje een moderne touch. We gaan dit zeker twee maanden doen en wie weet langer. Dat is allemaal afhankelijk van het succes van de pop-up en eventuele verkoop van het restaurant. Want dat blijft gewoon te koop staan’, zo besluit ze.