nieuws

Airbnb Nederland: 1,4 miljoen overnachtingen in 2016

Hotel 1821

Airbnb was in 2016 goed voor 1,4 miljoen overnachtingen. Een flinke groei ten opzichte van 2012. Toen maakten 75.000 mensen gebruik van het platform. Gemiddeld verbleven gasten 3,5 dag in een Airbnb-verblijf, zo meldt Airbnb.

Airbnb Nederland: 1,4 miljoen overnachtingen in 2016

75 procent van de gasten meldt Nederland in de toekomst weer te willen bezoeken via Airbnb. Uit het onderzoek blijkt dat gasten voor Airbnb kiezen om populaire steden te bezoeken, of om toeristische hotspots te ontdekken. 78 procent van de gebruikers komt uit Europa, daarvan is 17 procent Nederlands, 15 procent Duits en 13 procent Frans. Buiten Europa komen nog veel bezoekers uit Noord Amerika (13 procent)

Airbnb Nederlands: wie zijn de gebruikers?

Airbnb Cijfers 3Van de Nederlandse Airbnb-gebruikers komt 15 procent uit Amsterdam. 7 procent uit Utrecht en 4 procent uit Rotterdam.

Verder blijkt uit het onderzoek dat reizigers die gebruik maken van Airbnb meer spenderen dan gasten die verblijven in een ‘traditionele accommodatie’. De gemiddelde Airbnb-gast spendeert 38 procent van hun geld aan lokale bedrijven in de stad die ze bezoeken.

Mensen die eenmaal gebruik hebben gemaakt van Airbnb, gaan niet snel meer naar een hotel, zo bleek uit eerder onderzoek van investeringsbank Goldman Sachs op basis van een onderzoek onder 2000 Amerikanen.

Cijfers Airbnb‘Als ze eenmaal zijn geswitcht, gaan ze niet meer naar een hotel’, zo blijkt uit het onderzoek. Onder de groep die gebruik maakte van diensten zoals Airbnb, is het aandeel dat de voorkeur geeft aan een hotel gehalveerd.  Deze groep groeit volgens het onderzoek ook, vooral onder jongeren.

Uit onderzoek van Hospitality Benchmark KPMG uit 2014, bleek toen dat 40 procent van de hotels concurrentie van particulieren ondervindt. Hotels in het driesterrensegment en hotels in de laagste prijsklasse met kamerprijzen tot €65 leken hiervan toen de meeste concurrentie te ondervinden. Zij zagen zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs dalen.

Lees hier het gehele onderzoek van Airbnb

Klik hier voor het dossier Airbnb

Reageer op dit artikel