nieuws

Oud Sluis pakt Zilveren Champignon

Restaurant

De Zilveren Champignon gaat van het ene naar het andere driesterrenrestaurant: vorig jaar won het team van de Librije de wedstrijd, dit jaar sleepte Syrco Bakker en Benjamin de Buck van Oud Sluis de eerste prijs in de wacht van zowel de kookwedstrijd om Zilveren Champignon als de bedieningswedstrijd Contente Mens.

Oud Sluis pakt Zilveren Champignon

‘Super, maar nooit weer’, is de reactie van De Buck. Ook Bakker beaamt dat het even over is met de wedstrijden. ‘Volgend jaar doen we niet weer mee. Misschien een andere wedstrijd. Je moet steeds wat nieuws blijven doen.’

De jury had het niet makkelijk, het niveau was hoog. Dat kon ook bijna niet anders met zoveel topzaken die deelnamen: naast titelverdediger De Librije en Oud Sluis hadden ook De Zwethheul, Da Vinci een team afgevaardigd. Ook deed voormalig Mijn Tent is Top-zaak Choix du Chef uit Den Haag mee. Restaurant Ron Blaauw trok zich op het laatste moment terug, die plek werd opgevuld door het restaurant van wedstrijdorganisator Peter Zandboer, Huys van Voskens.

De kritieken die de jury vorig jaar had, dat de deelnemers in de gerechten te weinig groenten gebruikten, was ter harte genomen. De enige kritiek die de jury nu had, was dat er slechts één menukaart was die geheel foutloos was.

De voorbereiding voor Bakker en De Buck was loodzwaar, want er moest ook gewoon op topniveau gewerkt worden in Sluis. ‘Dan was ik om 02.00 uur klaar, en ging ik nog dingen uitproberen’, aldus Bakker. ‘We hebben het ook helemaal zelf gedaan, zonder advies van Sergio. Uiteraard hebben we de gerechten wel laten proeven. Maar je moet het toch zelf doen, het heeft geen zin gerechten van iemand anders te kopiëren.’

Nog trotser dan op de prijs zijn Bakker en De Buck op de waardering die werd uitgesproken door voormalig topchef van Inter Scaldes Maartje Boudeling, die aan de tafel van Oud Sluis zat. ‘Dat iemand waar je zo tegenop kijkt enthousiast is en je complimenteert, dat is geweldig.’

Veel tijd om te genieten hadden de twee niet: ‘We moeten zo nog naar Zeeland, dan afwassen en morgen weer om 09.00 uur beginnen.’

Naast de Zilveren Champignon/Contente Mens werden nog twee prijzen uitgereikt. Stephan Nijst van Choix du Chef won de innovatieprijs voor zijn creatieve gebruik van paddenstoelen, één van de wedstrijdvoorwaarden. Het team van De Librije won niet de kooktitel, maar pakte wel de Robert ten Hoope styling award voor hun showtafel. Vorig jaar was die prijs voor Ciel Bleu.

Eerdere winnaars Zilveren Champignon:

Reageer op dit artikel