Tijdens deze vakbeurs nemen heftruckchauffeurs, bouwvakkers, secretaresses en verhuizers het tegen elkaar op wie de lekkerste rouleau, quiche, empanada of risolles kan bereiden. Twee keer per dag strijden deze niet-horecaprofessionals tijdens een kookwedstrijd op de Foodsy-stand om de eer, onder leiding van kok Edwin Sander die eerder ook betrokken was bij restaurant Foodsy, het restaurant zonder personeel dat een pr-stunt bleek van FNV Horeca. Het publiek van de Horecava bepaalt - na het proeven van de bereide gerechten - wie er gewonnen heeft.
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: 'Horecawerkgevers moeten onze horecatoppers koesteren. Om ze te behouden voor de sector en om horecagasten kwaliteit te bieden. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat de horeca verandert in een schaftlokaal met niet gekwalificeerd personeel, ontevreden klanten en dalende omzetten.
FNV Horeca
FNV Horeca vraagt óók op de Horecava 2016 aandacht voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor alle koks, kelners en kamermeisjes in de horeca. Dit doet de vakbond zowel met activiteiten op de Foodsy-stand als met reclameposters op de toiletten van het gehele RAI-gebouw.
Foodsy
Horecapersoneel is onmisbaar, zo toonde het restaurantexperiment Foodsy van afgelopen najaar aan. Bij afwezigheid van horecapersoneel moesten gasten toen zelf voor kok, ober, barman en afwasser spelen wat uitliep op een complete chaos. Bij de ontknoping van het restaurantexperiment Foodsy riep FNV Horeca gasten en horecamedewerkers op een petitie te ondertekenen. Hiermee steunde men de acties van de vakbond voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor het horecapersoneel. Donderdag 14 januari, de laatste dag van de Horecava, wil FNV Horeca de ingezamelde handtekeningen aan werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland aanbieden. Met het doel om weer met elkaar aan tafel te gaan en te komen tot collectieve afspraken. Er is al bijna twee jaar geen cao meer voor de horeca en de laatste loonsverhoging voor het personeel dateert uit 2013, ondanks continue stijging van de horecaomzetten, zo meldt de vakbond.