Gedoe om komst Moxy-hotel naar Scheveningse haven

Gedoe om komst Moxy-hotel naar Scheveningse haven

Al sinds 2017 liggen er plannen klaar voor een Moxy-hotel aan de haven van Scheveningen. De aanloop verloopt nog los van corona zachtgezegd stroef. Eerst was binnen de gemeenteraad verdeeldheid over de komst van het 144 kamers tellende hotel, nu stappen omwonenden naar de rechter om de plannen tegen te houden.

Vastint, de vastgoedtak van Inter Ikea Group, vooral bekend van de blauwgele woonwinkels, won in 2017 een tender die door gemeente Den Haag was uitgeschreven. In die tender werd gevraagd invulling te geven aan een leeg stuk kade in de haven van Scheveningen. Zelfs toen al moest de rechter in een kort geding de tender definitief toewijzen aan Vastint.

Vervolgens ontstond commotie in de gemeenteraad, die stelde niet op de hoogte te zijn gebracht van het gunnen van de tender. Vooral de VVD-fractie was tegen de komst van het hotel, omdat dit de activiteiten in de haven in de weg zou zitten. Toch zet de gemeente door en ontwerpt Bureau Kroner Architecten een multifunctioneel gebouw met in de plint zo'n 3700 vierkante meter voor havengebonden bedrijven en daarboven een Moxy-hotel met 144 kamers. Die kamers worden modulair opgebouwd met door Vastint ontwikkelde prefab kamers.

Vertraging en overlast

Sindsdien wordt de bouw voorbereid. Oorspronkelijk werd gesproken over opening in 2019, om verschillende redenen is dat uitgelopen en ook corona vertraagt de voortgang. Vervolgens kende Scheveningen in de zomer van 2020 veel overlast van (Duitse) strandtoeristen en moest de gemeente zelfs overgaan tot het afsluiten van de toegangswegen tot de haven om wildparkeren en overlast van lachgas en intimidatie tegen te gaan. Daarmee zou ook het hotel onbereikbaar zijn geweest, als het open was.

En inmiddels loopt nog een bezwaarprocedure bij de rechter. Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) wil via de rechter de bouw van het hotel voorkomen. 'We voelen ons misleid', zegt voorzitter Teun van Dijk eerder al in het Algemeen Dagblad. In het oorspronkelijke bestemmingsplan werd volgens hem gesteld dat er 75 hotelkamers zouden komen, maar het worden er bijna twee keer zoveel. Het hotel aan de Dr. Lelykade krijgt daarmee volgens Van Dijk te veel volume. De BOH vreest ook dat Scheveningen zijn karakteristieke havenactiviteiten gaat verliezen. 'Wat ons betreft wordt de burger bedot.'

Vastint

Chris Jetten van ontwikkelaar Vastint zegt in het AD die zorgen te begrijpen. 'Maar we gaan echt ons best doen om alles in balans te houden.' Onder het hotel komt ruimte voor maritieme bedrijven, het hotel mikt volgens Jetten op het middensegment en behalve toeristen worden ook expats als gasten verwacht.

Vastint behoort tot dezelfde bedrijvengroep als Ikea. In het verleden ontstond hierdoor wat verwarring en werd Moxy in de beginjaren (het merk werd in 2014 geïntroduceerd en opende in 2018 een eerste locatie in Nederland) gepresenteerd als 'Ikea-hotel'. Hiervan is geen sprake, liet een woordvoerder van Marriott destijds weten. Moxy is als merk volledig van Marriott, wel wordt voor verschillende locaties samengewerkt met Vastint.

Dit vastgoedbedrijf heeft meer hotelpanden in Nederland, vooralsnog uitsluitend in Amsterdam. Zo is het Courtyard by Marriott Atlas Arena van de groep, net als Leonardo Hotel Amsterdam Rembrandtpark en NH City Centre.

Moxy heeft inmiddels drie hotels in Nederland. De eerste opende in 2018 in de Amsterdamse Houthavens, gevolgd door Schiphol in 2020 en Utrecht in 2021.