Bijna helft sterrenrestaurants serveert foie gras, tot teleurstelling van Wakker Dier

Bijna helft sterrenrestaurants serveert foie gras, tot teleurstelling van Wakker Dier

Bij 44 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants staat nog foie gras op de kaart, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De productie van eenden- of ganzenlever is dieronvriendelijk en in Nederland verboden. De dierenwelzijnsorganisatie roept de sterrenrestaurants op om foie gras nog vóór de feestdagen van het menu te schrappen.

Wakker Dier onderzocht de menukaarten van de 123 sterrenrestaurants in Nederland en trof in 54 gevallen foie gras op dat menu aan. ‘Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar dit vreselijke product is verre van sterwaardig,’zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

Foie gras is populair op het menu van de najaarskaart en ook tijdens de feestdagen: in een enkel geval staat het niet op de gewone menukaart, maar zit het wel in het kerstmenu. Bij negen restaurants met één of meer sterren staat geen menukaart op de website. Daarvan is niet bekend of ze foie serveren. 

Ook vermelden enkele restaurants expliciet dat het biologische of diervriendelijke lever betreft. Wakker Dier gelooft hier niet zo in. ‘Een foie gras-lever is zes tot tien keer zo zwaar als normaal. Hiervoor ondergaan eenden en ganzen dagelijks dwangvoeding. Een zeer pijnlijke en stressvolle praktijk die bovendien kan leiden tot geperforeerde slokdarm. Ook worden de dieren vaak dagenlang in kleine draadgazen kooien gehouden, waarbij ze regelmatig gebroken vleugels oplopen.’ 

Productieverbod 

Vanwege dit dierenleed is de productie van foie gras in Nederland verboden. Maar we importeren het nog wel. En consumeren jaarlijks tienduizenden kilo’s, vooral in restaurants. Hilhorst: ‘Het is van de zotte dat je in Nederland geen foie gras mag produceren, maar het wel doodleuk als delicatesse op je menu kunt zetten.’ 

Ganzenleverbord 

Wakker Dier schrijft deze week de sterrenrestaurants aan die nog foie gras op het menu hebben staan. De restaurants ontvangen ook het nieuwe spel Ganzenleverbord. Dit bordspel is gebaseerd op het oudhollandse Ganzenbord en geeft een inkijkje in het leven van een foie gras-gans. Hilhorst: ‘Dierenleed is geen spelletje. Maar we willen hiermee de sterrenchefs overtuigen om deze feestdagen iets anders op het menu te zetten.’ 

Jarenlange campagne 

Wakker Dier voert al jarenlang campagne tegen foie gras. Mede hierdoor stopten supermarkten, groothandels en veel restaurants al met de verkoop. De dierenwelzijnsorganisatie heeft de overheid ook herhaaldelijk opgeroepen tot een importverbod maar hieraan is geen gehoor gegeven. 

Naast de campagne van Wakker Dier zijn er ook dierenwelzijnsclubs die op een agressievere manier actievoeren tegen restaurants die ganzen- of eendenlever op het menu hebben. Zo werd een restauranthouder uit Utrecht dusdanig geïntimideerd dat zij besloot gehoor te geven aan de eis en lever van het menu haalde. Dat succes bewoog de actievoerders in Utrecht ertoe door te gaan met hun campagne.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.