nieuws

World’s 50 Best Restaurants: Sloveense autodidact ‘Best Female Chef’ 2017

Restaurant 4715

Ana Ros is door de World’s 50 Best Restaurants verkozen tot beste vrouwelijke chef ter wereld. De Sloveense wordt door de organisatie geroemd vanwege het feit dat ze zichzelf leerde koken om vervolgens de Sloveense cuisine wereldwijd op de kaart te zetten. Ros wordt woensdag 5 april gehuldigd in Melbourne waar de World’s 50 Best Restaurants bekendgemaakt worden.

World’s 50 Best Restaurants: Sloveense autodidact ‘Best Female Chef’ 2017

Ana Ros, voormalig skikampioen, nam in 2000, samen met haar man Valter Ros (sommelier) het restaurant Hiša Franko over van haar schoonvader, in de afgelegen Soca-vallei. Op dat moment had ze geen culinaire scholing, geen ervaring in het bestieren van een restaurant en geen ambitie om haar carrièrekansen als diplomaat op te geven. 20 jaar later heeft Ros zich ontwikkeld tot één van de meest gerenommeerde vrouwelijke chefs ter wereld.

Leestip: alles over The World’s 50 Best Restaurants

Netflix Chef’s Table

Haar inspiratie haalt ze uit de de omgeving van Kobarid, in het noordwesten van Slovenië. Daar ontdekte Ros de diversiteit en de kwaliteit van de aanwezige, World's 50 Bestnatuurlijke producten. In Hiša Franko wordt daarom met de seizoen meegekookt, wat resulteert in verse, lokale ingrediënten. Opvallend is dat er in heel Slovenië nooit Michelinsterren zijn uitgereikt. Toch wist Ros de cuisine van haar vaderland op de kaart te zetten, wat nu geresulteerd heeft in de titel Best Female Chef 2017 van de World’s 50 Best Restaurants. In de het tweede deel van de Netflix-serie Chef’s Table is Ros één van de zes geportretteerde chefs.

Leestip: Deel 4 van Chef’s Table in februari 2017

World’s 50 Best Restaurants

Met deze onderscheiding treedt Ros in de voetsporen van onder meer de Franse Dominique Crenn, de Braziliaanse Helena Rizzo en de Spaanse Elena Arzak. De Richard Ekkebuscomplete lijst van de World’s 50 Best Restaurants 2017, wordt woensdag 5 april bekendgemaakt in Melbourne, Australië. Hier wordt dan de volledige lijst onthuld, inclusief alle categorie-winnaars.

In 2016 stonden twee Nederlandse chefs in de World’s 50 Best Restaurants: Jonnie Boer van de Librije in Zwolle op plek 38 en Richard Ekkkebus, van het Chinese Amber in Hong Kong eindigde op plek 20. Daarmee was Ekkebus de hoogst genoteerde Nederlandse chef ooit.

Bij de verkiezing van Asia’s 50 Best Restaurant 2016 eindigde Amber op plek 4, waarmee het ook het beste restaurant van China was. 

Video: Jonnie en Thérèse Boer over The World’s 50 Best Restaurants

Leestip: Misset Horeca interviewt Richard Ekkebus: ‘Negen gangen in een uur is normaal in Hong Kong’

 

Reageer op dit artikel