artikel

De Limburgse Bierkaart: Zwaar Blond – Brand

Café 1216

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren blind, die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 6: Zwaar Blond van Brand.

De Limburgse Bierkaart: Zwaar Blond – Brand

Brand is hét speciaalbiermerk van Heineken. Het gros van de productie mag dan nog steeds uit pils bestaan, de bieren die vallen binnen de resterende pakweg 20 procent van de productie zijn een echte verrijking voor de Nederlandse biercultuur. Met de Imperator heeft het merk zelfs één van dé Hollandse bierklassiekers in huis. Al gebrouwen sinds 1949. Toen de naoorlogse schaarste aan grondstoffen minder werd en de brouwers weer voldoende mout tot hun beschikking hadden om zwaardere bieren te brouwen. Binnen het Heineken-concern krijgt het merk alle ruimte om te groeien in het speciale bieren (craft) segment. Dit gebeurt mede door samen met bierconsumentenvereniging Pint jaarlijks amateurbrouwers uit te nodigen een bier te brouwen volgens een vooraf vastgestelde bierstijl. De resultaten van deze huisvlijt worden vervolgens gekeurd door een panel van erkende specialisten. Het winnende recept wordt op de markt gebracht. Het leverde al een IPA en vrij recent ook de Brand Saison op. De winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd in 2013 was Jacques Bertens. ‘Zijn’ Zwaar Blond is sinds die tijd niet alleen in de retail veel verkocht, bij de Brand Proeflokalen – en met regelmaat ook bij cafés daarbuiten – stroomt het uit de tap.

‘Rustige geur’

Brand Zwaar Blond is zoals de naam al zegt een goudgeel en bovenal kraakhelder bier met een fors alcoholvolume. Dit forse percentage van 8,5 % wordt gemaskeerd door het hoppige en fruitige aroma wat het bier tot een verraderlijke doordrinker maakt. Als de proevers ruiken en de eerste slok hebben genomen trekken ze al snel twee conclusies: Dit is geen tripel – want geen nagisting op de fles – en, ‘dit bier is afkomstig van ‘een grote brouwer.’ ‘Een rustige geur met een scherp, bijna metalig randje’, noteert bierjournalist Raymond van der Laan. De Klep eigenaar Louis Klaassens zegt: ‘Mooie geur, mooie volle fruitige smaak en een mooie balans. Zwaar Blond?’ Biersommelier Ivo Thijssen: ‘Fruitig, klein botertje, toegankelijk en volmondig.’

 

Alcohol: 8,5%
Schenktemperatuur: 8 – 10 C
Beschikbaarheid: fles 30 cl en fust
Categorie: Zwaar Blond
Brouwerij: Brand

Reageer op dit artikel