video

Cocktail met framboos en wodka

Café

Voorkom agressie bij uitgaan door discogangers niet op het hoogtepunt van de avond te laten vertrekken. Dat concludeert Jeroen Duijvestijn van de Stichting Maatschappelijk Ondernemen na onderzoek. ‘Afbouwen van de muziek met rustiger klanken en wat te eten aanbieden, gaan agressie tegen. Jongeren komen minder opgefokt op straat terecht.

Duijvestijn deed zijn onderzoek in opdracht van de Stichting Volksbond Rotterdam, de gemeente Den Haag en het ministerie van Onderwijs. Oorzaak van de agressie komt volgens de onderzoeker door hitte, harde muziek en het ontbreken van een afkoelperiode in de disco. Verder concludeert Duijvestijn dat grote groepen jongens van verschillende afkomst de kans op geweld aanzienlijk vergroten.

Horecaondernemer Koen Bom kan zich niet vinden in de onderzoeksresultaten. Bom zaterdag in het AD: ‘Als ik ineens ballads ga draaien, stuur ik mensen met een rotgevoel weg. Dan is de kans op narigheid veel groter.’ Bom onderschrijft wel de onderzoeksresultaten dat de opleiding van portiers niet goed genoeg is. ‘De jeugd van nu weet precies wat een portier wel en niet mag en sart hem tot op het bot. De portier moet sterk in z’n schoenen staan. Wij werken daarom alleen met beveiligers die extra agressietrainingen krijgen.’

Reageer op dit artikel