artikel

Aanslagen drukken aantal congressen

Horeca

De aanslagen in de Verenigde Staten hebben een direct effect op de congressector in Nederland. Het Nederlands Congrescentrum in Den Haag zegt dat als gevolg van de terreur ongeveer vijf congressen zijn afgelast. De schade valt volgens het bedrijf mee. ’De annuleringen kwamen vooral van Amerikaanse bedrijven’, zegt E. Struik van het Nederlands Congrescentrum, een van de grootste spelers in de branche. ‘Het waren geen grote meerdaagse congressen dus de schade is niet enorm.

Op langere termijn kan de schade oplopen. ‘Als de economie terugloopt, bezuinigen bedrijven het eerst op uitjes. Dan zien we minder inschrijvingen. Het is nog niet te zeggen hoe groot deze schade wordt. Het hangt af van de verdere ontwikkelingen.’

Organisator van congressen het Nederlands Congresbureau ziet als gevolg van de aanslagen een verschuiving. ‘Bedrijven in de Verenigde Staten die een congres in Europa wilden houden, hebben het verplaatst naar het eigen continent’, aldus een woordvoerder. ‘En Europese bedrijven die plannen hadden in de VS houden hun activiteiten op ‘eigen’ grond.’

Volgens het Congresbureau is het moeilijk om de schaderekening nu al op te maken. ‘Concrete cijfers hebben we nog niet. Daarvoor is het te vroeg. Wel weet ik dat het aantal hotelboekingen is teruggelopen. Vaak hangen hotelovernachtingen samen met congresbezoek.’

Mensen die niet willen reizen, maar elkaar toch willen zien, kunnen overwegen om te communiceren via video-conferenties. Vooral voor bedrijven kan dat een oplossing zijn om de reiskosten binnen de perken te houden. Maar volgens leverancier van speciale videoapparatuur Sony is er van een omzetstijging niets te merken. ‘We hebben meer aanvragen voor onze artikelen, maar het heeft niet geresulteerd in extra omzet’, aldus H. Gerritse van Sony Nederland. ‘Ook de beslissingsduur voor een dergelijke aanschaf is niet korter geworden. Voor een opstelling is een bedrijf al gauw zo’n € 11.344,51 / ƒ 25.000,- kwijt.’

Reageer op dit artikel