artikel

Café het Chaamse Wapen

Horeca

De finish van het beroemde criterium is voor de deur. En al wordt de Acht van Chaam wat minder bezocht dan vroeger, het is nog steeds een belangrijk evenement voor het 110 jaar oude café in het Brabantse dorp. Christianne en Ad de Beer exploiteren het bedrijf.

Ze is Belgische. Misschien verklaart dat haar vriendelijke en gastvrije karakter. Het Chaamse Wapen zou veel minder zonnig en sfeervol zijn als Christianne niet achter de tap zou staan. De biljarters, de passanten, de notabelen en de arbeiders vinden hier hun plek. Het café is gesitueerd ‘tussen geld en god’, zoals vroeger werd gezegd. De bank is verdwenen, maar de kerk staat nog steeds naast Het Chaamse Wapen. Het Chaamse Wapen bestaat uit een café en twee grote zalen, waar boeren hun vergaderingen houden, bridgers in stilte hun rondes spelen, waar trouwerijen en feesten plaatsvinden. Maar liefst achttien verenigingen hebben hier hun thuisbasis, waaronder de damesbiljartclub De Pomeranskes.

Al 20 jaar staat Christianne achter de tap. Zes dagen per week, en en passant nog twee dochters opvoedend. In 1987 kwam haar man in het bedrijf. Sinds kort zijn beiden eigenaar van het grote horecacomplex van 1100 vierkante meter. De service die het café biedt is in de loop der jaren uitgebreid. Zo is het mogelijk om er redelijk uitgebreid te eten, hoewel het café geen eetcafé wil zijn. Een nieuw initiatief is de fietsenverhuur. Toen de plaatselijke fietsenmaker zijn deuren sloot, kwam het duo op het idee om fietsen te verhuren. Ze kochten 223 tweewielers. Vooral in de zomer is er veel vraag naar. ‘Een schot in de roos’, zeggen ze. ‘Vooral omdat een fietstocht wordt gecombineerd met koffie of eten.’

De pijlers waarop het café stoelt, verschillen niet van andere cafés. Service, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Die moeten leiden tot een grote tevredenheid van de klanten. Dat lukt Het Chaamse Wapen goed. In het dorp, dat meerdere grote cafébedrijven kent, heeft het bedrijf zijn eigen vaste plek verworven. En nog even over dat wielercriterium. Het is traditie dat de avond voor de Ronde (de 68e editie is reeds verreden) de meet wordt getrokken door de klanten van de kroeg. Beginnend aan de overkant van de straat, gaat de kwast naar de deur van het café en een enkele keer zelfs naar binnen. Kaarsrecht is de streep allerminst. Het verhaal gaat dat de finish zo is getrokken dat er vijf tegelijk kunnen winnen. Maar dat is niet meer sinds de fotofinish is ingevoerd.

Reageer op dit artikel