artikel

Freddy Heineken weg bij Heineken

Horeca

Freddy Heineken legt zijn functie van voorzitter van de raad van beheer van Heineken Holding neer. ‘Hij is 78 jaar geworden en vindt dat een mooie leeftijd’, aldus dinsdag een woordvoerster. Heineken wordt opgevolgd door M. Das, al enkele jaren lid van de raad van beheer.

De voormalige topman van het brouwerijconcern heeft een belang van ruim vijftig procent in de houdstermaatschappij, die op haar beurt ruim vijftig procent van de aandelen van het Heineken-concern bezit. Freddy Heineken blijft bij Heineken betrokken als grootaandeelhouder, aldus de woordvoerster.

Op de aandeelhoudersvergadering in april volgend jaar wordt het vertrek officieel. De aandeelhouders wordt dan ook gevraagd om in te stemmen met de benoeming van K. Vuursteen als lid van de raad van beheer van de holding. Vuursteen treedt dan af als bestuursvoorzitter van het Heineken-concern.

Enkele aandeelhouders van de holding werden in oktober in het ongelijk gesteld met hun klacht over wanbeleid. Ze ergeren zich aan de koers van het aandeel van de houdstermaatschappij, die veel lager is dan die van het aandeel Heineken. De koersen moeten in principe gelijk zijn, omdat de aandeelhouders van zowel de holding als van het bierconcern hetzelfde dividend krijgen. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam stelde de houdstermaatschappij in het gelijk, maar vond wel dat die wat meer had kunnen doen om het koersverschil wat kleiner te maken.

Heineken maakte dinsdag ook enkele wisselingen in de raad van commissarissen bekend. R. Hazelhoff en L. van Vollenhoven treden af, omdat ze de leeftijdsgrens daarvoor bereikt hebben. De aandeelhouders kunnen zich in april uitspreken over de beoogde opvolgers, bestuurslid J.M. de Jong van ABN Amro en C.J.A. van Lede, bestuursvoorzitter van Akzo Nobel.

Reageer op dit artikel