artikel

Richtlijnen voor kerstversiering horeca nog onduidelijk

Horeca

TNO wil uniforme regels voor kerstversiering in horecabedrijven en andere openbare gelegenheden. Volgens het onderzoeksinstituut is het voor ondernemers nog steeds onduidelijk welke versiering wel of niet is toegestaan. TNO meldde dit dinsdagavond 4 december in het RTL Nieuws

TNO deed onderzoek naar bestaande regelgeving in Nederland. Volgens onderzoeker R. van Mierlo van het centrum voor brandveiligheid van TNO verschilt de regelgeving per gemeente. Bovendien kunnen ondernemers er volgens hem nauwelijks mee uit de voeten.

Gemeenten moeten toezien op de brandveiligheid van openbare gebouwen. De rijksoverheid heeft deze zomer richtlijnen voorgelegd aan gemeenten. Van Mierlo zegt dat deze richtlijnen in de praktijk betekenen dat horecaondernemers alleen nog keramieke- of aluminium versieringen kunnen gebruiken. ‘De rijksoverheid wil zich kennelijk indekken tegen ongelukken in de toekomst, maar haar adviezen zijn niet reëel. Je kunt beter tegen ondernemers zeggen: Je mag echte kersttakken gebruiken, als ze niet groter zijn dan zoveel centimeter, en niet zwaarder zijn dan zo en zoveel. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn.’

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bestrijdt dat de regelgeving per gemeente erg verschilt. Brandweerkorpsen beschikken, volgens hem, over dezelfde informatie over wat gevaarlijk is, en wat niet. De korpsen adviseren de gemeenten. Koninklijke Horeca Nederland pleit, net als TNO, ook voor duidelijke, uniforme regels.

Reageer op dit artikel