artikel

In memoriam Leo van Eeghem

Horeca

In memoriam Leo van Eeghem (1942-2009) Onze Leo, onze culinaire horecaheld en erelid van Koninklijke Horeca Nederland is niet meer. De Nederlandse horeca verliest een markante persoon. Leo van Eeghem was 51 jaar werkzaam in de horeca. Als schoenmakerszoon uit het Limburgse Heerlerheide groeide hij uit tot het boegbeeld van de culinaire sector in Nederland. […]

In memoriam Leo van Eeghem

In memoriam Leo van Eeghem (1942-2009)

Onze Leo, onze culinaire horecaheld en erelid van Koninklijke Horeca Nederland is niet meer. De Nederlandse horeca verliest een markante persoon.

Leo van Eeghem was 51 jaar werkzaam in de horeca. Als schoenmakerszoon uit het Limburgse Heerlerheide groeide hij uit tot het boegbeeld van de culinaire sector in Nederland. Hij begon zijn loopbaan als kelner en chef de rang, daarna bekleedde hij diverse directiefuncties bij o.a. Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn, Hotel Gooiland, Hamdorf in Laren en Tsilveren Seapaerd in Eindhoven.

In 1973 startte hij met zijn vrouw Leidy restaurant De Karpendonkse Hoeve, een bedrijf dat inmiddels meer dan 30 jaar een Michelinster heeft. In 1984 werd onder zijn leiding restaurant Belved’Air op Eindhoven Airport opgericht, gevolgd door Van Eeghem Catering in 1996. Sinds 2004 heeft dochter Ingrid de scepter van de Karpendonkse Hoeve overgenomen.

Leo had een enorme passie en liefde voor het horecavak, die hij doorgaf in het Van Eeghem familiebedrijf. Deze bevlogenheid kwam ook tot uiting in zijn diverse belangrijke bestuursfuncties, waar hij naast zijn drukke ondernemersactiviteiten tijd voor maakte. Hij was o.a. voorzitter Alliance Gastronomique Neerlandaise, bestuurslid Horecaf Brabant/Limburg en bestuurslid Vereniging Les Amis Gastronomiques.

Onder zijn voorzitterschap van de sector Restaurants Koninklijke Horeca Nederland is het aantal restaurants in Nederland zowel kwalitatief als kwantitatief gegroeid en werden de Nederlandse restaurants wereldwijd hoog op de culinaire kaart gezet. Daarbij spande Leo zich niet alleen in voor de culinaire top, nimmer verloor hij de belangen van alle restaurants uit het oog.

Leo, ondernemer in hart en nieren, was een man met een grote persoonlijkheid. Hij was een echte bourgondier, een gentleman, beschikte over een flinke dosis charme en was altijd zeer geïnteresseerd in de medemens en in de jeugd.

Koninklijke Horeca Nederland verliest een gedreven en zeer gewaardeerde bestuurder die zich tomeloos heeft ingezet voor de bevordering van het vakmanschap en de beroepstrots in de Nederlandse horeca. Zo pleitte hij persoonlijk voor de oprichting van een universiteit voor Gastvrijheid. En door zijn inzet werd het ook mogelijk gemaakt dat een aantal malen de jaarlijkse uitreiking van de Guide Michelinsterren in het Nederlandse Maastricht plaatsvond.

Namens alle leden, het bestuur, de directie en alle medewerkers van Koninklijke Horeca Nederland wensen wij zijn vrouw Leidy en zijn kinderen Ingrid en Léon alle kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Hajé de Jager, voorzitter.

Lodewijk van der Grinten, directeur.

Leo van Eeghem , Tourvriend

Er is een gat geslagen in het peloton van de Tour Culinair. Er gaapt een leegte tussen de wielen, nu onze goede Tourvriend Leo van Eeghem nooit meer mee zal fietsen. Veel te vroeg is hij aan zijn laatste etappe begonnen.

Leo behoorde tot de markantste deelnemers aan onze Tour Culinair, een warme persoonlijkheid, een topgastheer en een Bourgondiër pur sang. Geen topcoureur, maar dat deerde hem niet. Hijj stelde, pedalerend door het vaderlandse landschap, een topontmoeting altijd boven een topprestatie. Leo voelde zich thuis in de schoot van het peloton, zoals een gast in zijn warme herberg, De Karpendonkse Hoeve.

Al sinds de beginjaren maakte Leo deel uit van onze sportieve netwerkclub, met leden uit horeca en toerisme. Hij fietste in totaal zeventien keer de Tour Culinair. Zijn Karpendonkse Hoeve was meerdere malen een culinaire pleisterplaats voor ons bonte gezelschap. De laatste keer tijdens de officiële jubileumviering (25 keer Tour Culinair) annex reünie in september 2006. En elke keer was het een groot feest! Ook dit jaar bereidde hij weer een culinair festijn voor, als lid van het organisatiecomité voor de Tour Culinair 2009.

Zijn hartelijkheid, zijn openheid, zijn warmte, zijn vriendschap, zijn mooie verhalen, zijn emotionele betrokkenheid bij het vak en bij onze fietsclub; we zullen het allemaal missen, maar nooit vergeten!

Namens de Tour Culinair,

Ton Lenting (voorzitter), Karel de Vos (secretaris)

Reageer op dit artikel