artikel

Rel rond uitslag kookwedstrijd

Horeca

Woede en ontsteltenis op hotelschool De Rooi Pannen in Tilburg. Studenten van de opleiding werden vorige week eerste bij de Nederlandse voorronde van de kookwedstrijd Culinary Star of Europe. Bij een hertelling door de wedstrijdcommissie, pas drie dagen na de onderscheiding, bleek niet De Rooi Pannen, maar de hotelschool Leeuwarden de meeste punten te hebben. De Rooi Pannen laat het er niet bij zitten.

Rel rond uitslag kookwedstrijd

‘Klojo’s zijn het, je houdt het niet voor mogelijk.’ Directeur Gerard Selten van hotelschool De Rooi Pannen kreeg vorig week woensdag een telefoontje uit Brussel. Daar zetelt de wedstrijdcommissie van The Culinary Star of Europe. De voorzitter van de commissie, Luc Meulemeester, had een vervelende mededeling. ‘Meneer Selten, het spijt me, maar bij hertelling van de punten blijken niet uw studenten maar die uit Leeuwarden als winnend team uit de bus te zijn gekomen’. De teleurstelling is groot.

Bij Selten, maar vooral bij het groepje studenten en docenten dat een paar dagen eerder in het Steigenberger Kurhaus Hotel die felbegeerde onderscheiding in ontvangst had genomen. Zij wisten niet beter dan dat ze volgend jaar april zouden gaan strijden om de titel beste hotelschool van Europa. ‘De klap is enorm. De school was in een feestroes, de bossen bloemen waren al afgeleverd, en dan komt er zoiets. Ik neem het de organisatie zeer kwalijk.’ Over de jury, die hoofdzakelijk uit koks bestaat, is Selten evenmin te spreken. ‘Die kunnen kennelijk beter koken dan rekenen.’

Luc Meulemeester van The Culinary Star of Europe ‘betreurt’ het dat bij de berekening van de juryrapporten een fout gemaakt is. ‘Maar de feitelijke uitslag is anders, daar kunnen we niet omheen.’ Hoe kon het gebeuren dat die fout pas drie dagen na de wedstrijd werd ontdekt, en niet eerder? ‘Het wedstrijdreglement bepaalt dat de er altijd een hertelling plaatsvindt. Zo is het ook nu gegaan. Zondag was de wedstrijd, maandag zijn we teruggereisd naar Brussel en dinsdag zijn de gegevens door de computer op ons hoofdkantoor nagerekend. Pas woensdagochtend wisten we zeker dat we ernaast zaten. We hebben direct met Tilburg gebeld.’Gerard Selten van De Rooi Pannen laat het er niet bij zitten. Hij zou graag zien dat straks een gecombineerd team van zijn school en de opleiding in Leeuwarden Nederland bij de eindronde vertegenwoordigt. Luc Meulemeester peinst er niet over. ‘Wat is de waarde van de titel ‘Beste hotelschool’ als je het beste van twee opleidingen bij elkaar stopt. Het zou niet fair zijn ten opzichte van de andere landen die wel met één school meedoen.’

Leeuwarden
Op de hotelschool Leeuwarden zijn ze blij alsnog winnaar te zijn, maar ze hadden het allemaal liever anders zien gaan. Woordvoerder Sjoerd Gehels. ‘De manier waarop het is gelopen is uitermate pijnlijk voor onze collega’s in Tilburg. Misschien is het een troost dat ons team voor de helft uit studenten bestaat die afkomstig zijn van De Rooi Pannen. Dan hebben we het toch een beetje samen gedaan.’

Reageer op dit artikel