artikel

Top gastronomie naar Zwolle

Horeca

Le Village Saisonnier is een nieuwe gastronomische beurs die z’n intrek heeft genomen bij de Horeca Vak in Zwolle. Tientallen chef-koks uit binnen- en buitenland zullen in de IJsselhallen met elkaar de sterren van de hemel koken van 1 tot en met 3 november. Met deze culinaire entree schudt Horeca Vak de regionale schroom van zich af. De Zwolse toprestaurateurs Jonnie en Thérèse Boer verrichten de officiële opening.

Zestig stands, een bier- en wijnplein en Italiaanse kookwedstrijden van Horeca Italiana Nederland. Dat is in een notendop de achtste editie van de Horeca Vak. Vorig jaar brachten 10.700 mensen een bezoek aan deze regionaal georiënteerde horecabeurs in de hanzestad. ‘Met Le Village Saisonnier erbij verwachten we dat er meer mensen komen’, stelt projectmanager Jolanda Zijlstra van organisatie Expo Groep. Met het uitgebreide wedstrijdprogramma van de nieuwkomer maakt de organisatie kans om van Horeca Vak een beurs met landelijke allure te maken. Het beursconcept werd eerder in een kleiner formaat neergezet op de EFFF in Maastricht en de Horesca in Zuidlaren.

De kookwedstrijden van Culinaire Saisonnier, het driemaandelijkse vakmagazine voor restaurateurs, werden de afgelopen zes jaar gehouden tijdens de Horesca. Beide partijen konden niet meer met elkaar door één deur. Norbert Koreman, uitgever van Culinaire Saisonnier en initiatiefnemer van Le Village Saisonnier, werd in Zwolle met open armen ontvangen. ‘Daarom besloten we om deze gastronomische beurs meteen goed op te zetten, zodat we daadwerkelijk iets kunnen toevoegen aan de Horeca Vak. In eerste instantie hadden we één hal tot onze beschikking, inmiddels zijn het er drie geworden.’

Sterrenchefs
Stands met bitterballen en ander fastfood zal de beursbezoeker niet aantreffen op Le Village Saisonnier. De vijftig exposanten zijn leveranciers aan de betere horecabedrijven. Een greep uit de lijst: ISPC, Verstegen Specerijen, Marga Vugs (ediks), Persian Caviar, firma Cnudde (patisserie), Lindenhoff (biologische vleesproducten), Van Driegroep (kalfsvlees). Naast de kruidentuin, een demonstratie van gastronomische cocktails en een plein met livemuziek vormen de wedstrijden in zes keukens de hoofdmoot van het programma.

Op maandag draait het culinair spektakel om de Grand Prix International Saisonnier. Nederlandse, Belgische en Franse koks moeten Escoffier-klassiekers ombouwen tot moderne gerechten, met respect voor de oorspronkelijke receptuur. In de jury zitten bekende namen als Jonnie Boer, Wynand Vogel en Constant Fonk. Frankrijk is vertegenwoordigd door de driesterrenkoks Michel Troisgros, Marc Meurin en Alain Dutournier. Rondom de wedstrijdkeukens is een publieke tribune met honderd plaatsen opgesteld.

Dinsdag is Le Champion des Champions. Onder auspiciën van het Nederlands Koksgilde strijden hier zes oud nationaal kampioenen tegen elkaar. Op woensdag zijn de wedstrijdkeukens gereserveerd voor de internationale top van de patisseriewereld. Verder kan het vakpubliek dagelijks kijken naar en proeven van lekkernijen uit de patisseriekeuken en de Jam Session-keuken van 60 m2. In totaal zullen zestig Nederlandse, Belgische en Franse sterrenchefs doorlopend gezamenlijk aan de kachel staan om te ‘jammen’ rond uiteenlopende thema’s. Onder andere zijn de sterrenchefs uit de noordelijke en oostelijke provincies aanwezig. Jonnie Boer van De Librije in Zwolle, Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn, Mark van Gullick van Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag en Andrès Delpeut van De Roggebot te Ermelo. Het moet een culinaire uitwisseling worden met o.a. Philippe Conticini uit Parijs, de captain van het Franse patisserieteam, en driesterrenchef Marc Meurin. Koks uit het publiek worden gevraagd om mee te koken. Koksjassen zijn er in overvloed. Koreman: ‘Ik hoop dat het vakpubliek dit nieuwe initiatief waardeert en dat het een culinair festijn van de eerste orde wordt.’

Laatste activiteit van het organiserende vakblad is de culinaire boekenbeurs. Schrijvende koks uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Engeland komen naar Zwolle om hun boeken te verkopen en te signeren achter een 25 meter lange tafel.

Wijnproeverij
De Wine & Food Association levert eveneens een bijdrage aan Le Village Saisonnier. Voorman Jan van Lissum, o.a. uitgever van Proefschrift, verzorgt het Wijn- en Spijstheater op de beurs. Onder meer staan de tien winnende wijnen van het onlangs gehouden Proefschrift Wijnconcours op de proeftafel. Ook organiseert Van Lissum samen met Van Wees Esprits een proeverij van jenevers en likeuren, in combinatie met delicatessen. Een proeverij van kaviaar wordt vergezeld van jenever, sherry en champagne.

Tot slot is er de verkiezing ‘Beste huiswijn van Oost-Nederland’. Horecaondernemers kunnen meedingen in drie categorieën: restaurants; toprestaurants; brasserieën, cafés en eetcafés. De winnaars worden, samen met de winnende huiswijnen uit andere regio’s genomineerd voor de Nationale Huiswijn-verkiezing tijdens de Wine Professional begin januari 2005.

Reageer op dit artikel