artikel

Verjongingskuur voor Delta-hotel Vlaardingen

Horeca

Na een fikse brand en een verbouwing van een jaar is het Delta-hotel in Vlaardingen eindelijk weer open. Het hotel aan de Nieuwe Waterweg afficheert zich tegenwoordig als ‘jong, fris en nautisch’.

Verjongingskuur voor Delta-hotel Vlaardingen

In de nacht van 25 op 26 juni 2001 brak in de keuken van het Delta-hotel brand uit. De brandweer was er gelukkig snel bij en de blusboten blusten dat het een lieve lust was. Water genoeg tenslotte. De brand werd bedwongen, de honderd hotelgasten snel in hotels in de omgeving ondergebracht, maar de waterschade was fors.

Het Delta-hotel stamt uit 1955. Het werd gefinancierd uit het Marshall-fonds, het Amerikaanse hulpprogramma om na de Tweede Wereldoorlog de wederopbouw van Europa te bekostigen. Volgens de financiers was er in Vlaardingen een hotel nodig om het zakenleven in de Rotterdamse haven te ondersteunen. In de jaren zeventig werd er een stuk bij het hotel aangebouwd, in de voor die tijd typische schoenendoos-stijl.

Sinds het begin is het bedrijf in bezit geweest van diverse zakelijke hotelketens, als laatste van Bilderberg. In 1995 nam de huidige directeur Lucas Petit het bedrijf over van Bilderberg. Op dat moment stond het Delta-hotel vooral bekend als een sjiek, enigszins verouderd zakenhotel. Petit wilde het bedrijf niet alleen moderniseren, maar ook toegankelijk maken voor een breder publiek, dus ook voor particulieren. Hij koos voor een thema. Het Delta-hotel moet van Petit jong en fris zijn, maar vooral nautisch. De noodlottige brand bracht in dat opzicht niet alleen ellende. Want de ontwikkeling naar die jongere uitstraling, die Petit al eerder in gang had gezet, kwam nu in een stroomversnelling.

Windroos
Wie het hotel aan de Nieuwe Waterweg binnenstapt, merkt al snel wat dat nautische thema inhoudt. Meteen bij de entree is een prachtige, metersgrote edelhouten windroos in de vloer verwerkt. De balie heeft het karakter van een schip, inclusief een ronde houten wand – de romp van het schip – met stalen patrijspoorten. Achter die patrijspoorten bevindt zich het kantoor.Wie doorloopt komt in het nieuwe restaurantgedeelte terecht. Dat bestaat uit twee ‘glazen’ verdiepingen die het restaurant vervangen dat vorig jaar tijdens een brand verloren ging. Het geheel is opgetrokken boven het water. Het Delta schijnt zelfs het enige hotel-restaurant van Nederland te zijn met een aparte aanvaringsverzekering.

Het nieuwe restaurant heeft een oppervlakte van 700 vierkante meter; dat is een verdubbeling ten opzichte van vroeger. Vanaf de hoofdingang komen gasten in de lounge met open haard. Hierna lopen ze rechtdoor naar het water. Rechts is het grand café. Hier is ook de glazen wand waarachter gasten de koks aan het werk kunnen zien. Links van de lounge is de Brasserie Nautique voor à la carte lunches en diners. In Nautique kunnen de gasten een compleet arrangement nemen. Zo’n driegangenarrangement kost €57,50. inclusief aperitief, wijn en koffie. ,,Om de zorg voor het bepalen van de juiste koers uit handen te nemen,’’ zo schrijft de menukaart.Naast de bar is de trap naar de eerste etage. Hier komt de bezoeker in de Vier Windstreken, vier kamers voor private dining.

Kraaiennest
Grote bedrijven in de Rotterdamse haven als Unilever, Shell en Wilton Feyenoord geven vanwege de unieke ligging hun congressen en trainingen van oudsher in het Deltahotel.Om de zakelijke markt beter te kunnen bedienen, zijn in samenspraak met de gebruikers uit de conferentiemarkt de conferentieruimtes nieuw ingedeeld. Zo is in het Kraaiennest, de zaal op de bovenste verdieping van het hotel, door het weghalen van twee kolommen een capaciteitsvergroting van dertig procent gecreëerd. Door een totale herindeling van de begane grond is de grootste zaal, Triton, nu geschikt voor 250 personen. De totale capaciteit van de zalen ligt op 700. Nieuwe balkons om alle zalen zorgen ervoor dat de vergaderaars een uniek uitzicht hebben over de Nieuwe Waterweg.

De zalen heten Triton, Aquarius, Nautilus en Kraaiennest. Het voormalige zwembad is tegenwoordig een feestruimte met de toepasselijke naam Atlantis. Met een heuse zeecontainer als gimmick. De 78 hotelkamers hebben een flinke opfrisbeurt gekregen. De aluminium kozijnen uit de jaren ’70 kregen een likje frisse witte verf. De sjiekste hotelkamer, de Captain Nemo-suite, is gebouwd in de stijl van Jules Verne, 20.000 mijlen onder zee. Inclusief koperen duikershelm.

Bezettingsgraad
Om het Delta-hotel nieuwe stijl goed in de markt te zetten, heeft Petit het salesteam uitgebreid met twee extra mensen. Desondanks is de bezettingsgraad van de kamers nog niet helemaal op het oude niveau. Salesmanager Michel Kolenbrander: ‘Voor de brand was dat 70 procent, nu 65. Maar langzaam komen de gasten terug.’ Nieuwe belangstelling, merkt hij, is er uit de privémarkt. Het publiek komt vooral af op het glazen paviljoen, dat een magnifiek uitzicht biedt over de Rotterdamse havenindustrie en de grote zeeschepen. Binnenkort begint de aanleg van een aanlegsteiger. Gasten kunnen dan met een razendsnelle watertaxi naar Rotterdam op en neer.

Reageer op dit artikel