artikel

Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

Horeca 8064

Werken in zomerse warmte kan risico’s met zich meebrengen. Wat kan een werkgever doen als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kunt u nemen om uw werknemer te beschermen tegen de warmte en de zon? Met een goede voorbereiding hou je het veilig.

Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

De werkplek van horecamedewerkers moeten zo zijn ingericht dat ze veilig hun werk kunnen uitvoeren. ‘Omdat werken bij hoge temperaturen negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van medewerkers moet een werkgever ervoor zorgen dat ze geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek.’ Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen, zo meldt het Ministerie van Sociale en Werkgelegenheid.

10 tips om het hoofd koel te houden

  • De meest doeltreffende maatregel: vermijd direct zonlicht zo veel mogelijk. Probeer werkzaamheden te plannen in de schaduw. Zorg voor extra schaduwplekken op het terras.
  • Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en bescherm je hoofd als je buiten werkt op het terras. Bedenk wel dat zonnebrandcrème de uv-straling niet volledig tegenhoudt. Het is dus geen vrijbrief om oneindig in de zon te werken.
  • Pas werkkleding aan: lichtgewicht en loszittende kleding van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels in lichte kleuren werkt het beste.
  • Zorg voor goede watervoorziening op meerdere plekken in (en rondom) uw pand. Werknemers moeten regelmatig drinken.
  • Goede ventilatie is altijd belangrijk, maar helemaal in de zomer. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoelt zo de huid. Extra verkoeling in de keuken, bar, balie etc is noodzaak.
  • Neem regelmatig korte pauzes, indien mogelijk op een koele plek. Leidinggevenden moeten erop toezien dat de werkbelasting lager is tijdens periodes van extreme hitte. Verkort indien nodig de werktijd.
  • Let erop dat uw medewerkers goed eten: eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname.
  • Zorg voor een goede zonwering voor de ramen en reduceer de verlichting op de werkplek, zo is er minder afstoot van warmte.
  • Train BHV- ers. Zij moeten de tekenen van oververhitting herkennen en weten hoe zij dit moeten behandelen. Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere: verwarring, duizeligheid, droge huid en het stoppen van zweten. Zorg ervoor dat werknemers weten wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn.
  • Weet wie er extra risico loopt, en verlaag hun werklast. Denk hierbij aan werknemers met een slechte fysieke conditie, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor hitte.
  • Hou rekening met bijkomende risico’s. In de warme zomermaanden, spelen er vaak ook andere problemen zoals smog en luchtverontreining of pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken.
  • Voor de medewerkers de tip: leg af en toe een koele handdoek in je nek
Reageer op dit artikel