video

Eerste dessertrestaurant open

Horeca

Met de uitbreiding van 700 vierkante meter komt voor het Maritiem Museum in Rotterdam een oude wens uit. Directeur C. Schimmelpenninck van der Oije toonde zich maandag blij met de extra expositieruimte, ook al omdat hierdoor ruimte is gekomen om permanent de Nedlloyd-collectie te tonen.

Het Maritiem Museum informeerde jaren terug al wat Nedlloyd wilde met de schilderijen, beelden, scheepsmodellen en affiches. ,,Wij vinden dat je zuinig moet zijn op de collecties van rederijen en moet voorkomen dat ze versnipperen. De collectie is nu ondergebracht in een stichting en langdurig in bruikleen gegeven aan het Maritiem Museum. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de collectie is veiliggesteld en kan worden getoond”, aldus Schimmelpenninck van der Oije.

De nieuwe museumvleugel is bekostigd door Koninklijke Nedlloyd en de Stichting Pensioenfonds van Nedlloyd. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) opent het vernieuwde museum 18 juni officieel. Het Maritiem Museum toont dan vier nieuwe tentoonstellingen: Schatten van Nedlloyd, de Holland-Amerika Lijn, Varen in Indië en Van Keulen: twee eeuwen in kaarten.

Schatten van Nedlloyd toont uit verre werelddelen meegenomen objecten, borstbeelden en portretten van reders en affiches van bijvoorbeeld de Java-China-Japan Lijn (pakketvaart) van de Rotterdamsche Lloyd. In het oog springen tevens het grote model van stoomschip Zeelandia (1910), dat opdook op een hacienda in Zuid-Amerika, en een tegeltableau uit de eetsalon van het s.s. Tjibadak. Blikvanger is echter een enkele meters lang wandtapijt van Amsterdam. ,,Echt een van de topstukken van deze collectie”, aldus Schimmelpenninck van der Oije.

Een andere expositie vertelt het verhaal van de Holland-Amerika Lijn (HAL) en de band die de HAL ook nu nog heeft met Rotterdam. De historie, in 1873 werd de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij opgericht, de groei van het bedrijf door de landverhuizers en de toename van vrachtvaart, het afscheid van Rotterdam en de ontwikkeling tot cruisebedrijf zijn te zien in replica’s van pijpen van de HAL-schepen. Het ontwerp van de tentoonstelling is gebaseerd op een scheepsdek. De derde tentoonstelling Varen in Indië gaat anderhalve eeuw terug in de tijd. Europese en inheemse vaartuigen komen in beeld. Stoomschepen, sampans en prauwen geven aan dat schepen een belangrijk vervoermiddel waren in het uit vele eilanden bestaande voormalig Nederlands-Indië. Aandacht is er ook voor de strijd van de marine tegen piraterij.

De scheepvaart vond zijn weg destijds met kaarten van de Amsterdamse firma Van Keulen. Het familiebedrijf werd in 1743 de officiële kaartenmaker van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Van Keulen tekende al sinds 1680 handmatig kaarten en kleurde die ook in. Het Maritiem Museum toont een selectie kaarten en atlassen uit twee eeuwen kaarten van Van Keulen.

Reageer op dit artikel