video

Student bezoekt Hilton

Horeca

Werknemers van bungelowparken, campings en zwembaden zijn straks ook in de winter onder de pannen. In een nieuwe CAO is afgesproken dat werkgevers hun personeelsleden het hele jaar in dienst houden, waarbij zij meer uren draaien in de zomer en minder in de winter.

Sinds jaar en dag verliezen de meeste werknemers hun baan na het drukke zomerseizoen. Omdat deze werkloosheid telkens terugkeert, hebben ze geen recht op een WW-uitkering. In de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) wordt dat probleem opgelost. ‘Werknemers hebben de gemiddelde werkweek van 38 uur, maar mogen in drukke tijden 45 uur per week werken’, zei voorzitter Ben Francooy van de FNV Horecabond dinsdag.

De nieuwe CAO heeft een looptijd van een jaar en loopt tot 1 juli 2005. In de zogenoemde verblijfsrecreatie werken ruim 30.000 werknemers. De regeling is niet alleen belangrijk voor het personeel, maar ook voor de werkgevers, stelde Francooy. ‘Zij hoeven in de nieuwe situatie minder energie te stoppen in bijvoorbeeld het werven en inwerken van personeel.’

Over de pensioenkosten is afgesproken dat werkgevers en werknemers ieder de helft betalen, inclusief de nog onbekende premieverhoging. Zolang het sociaal akkoord van kracht blijft, vullen de werkgevers bij ziekte en arbeidsongeschiktheid de uitkeringen in het eerste jaar aan tot honderd procent van het loon, het tweede jaar tot zeventig procent en het derde jaar (wanneer voor een werknemer de WAO van kracht wordt) tot negentig procent. In het vierde jaar vullen de werkgevers aan tot tachtig procent van het laatstverdiende loon.

Reageer op dit artikel