artikel

Tafelaankleding 2015: wit voert boventoon

Restaurant

Wit blijft het uitgangspunt voor de gedekte tafel. Net als ronde borden. Verder zijn er steeds meer serviezen in verschillende maten en materialen. De gouden regel is om de eenheid te bewaren. Acht trends in tafelaankleding anno 2015 door de ogen van leveranciers.

Tafelaankleding 2015: wit voert boventoon

1.Eenheid

De eerste trend die we signaleren is dat minimalisme herleeft. Wat op het bord ligt, staat centraal op de gedekte tafel. Kleuren herhalen in de tafelaankleding schept eenheid en straalt kwaliteit uit. Placemats, kaarsenhouders en servetten in dezelfde kleur geven al snel de juiste look.

2. Wit

Wit is populair maar bewaar de eenheid want wit kent vele schakeringen. Elke producent fabriceert zijn eigen kleur wit. Combineer daarom geen wit porselein van verschillende fabrikanten.

3. Rond

Zeventig procent van de verkochte borden is dan ook rond, melden de leveranciers. Borden met een rand en een spiegel bieden het gemak van een duidelijk afgebakend opmaakveld. Randloze borden ogen moderner.

4. Hard porselein

Het is duurzaam en daarmee trendy: hard porselein. Doordat het tweemaal gebakken is op hoge temperaturen, is er minder risico op chippen (versplinteren). Gerechten blijven verder goed op temperatuur en boeten niet in aan kwaliteit.

5. Eettrends voeden

Nieuwe eettrends als shared dining en de opkomst van kleine gerechtjes vragen om andere vormen en maten servies. Zoals gewelfd porselein en kleine of vierkante borden.

6. Doelbewust kleurgebruik

Zachtgroen, turkoois, paarstinten en blauw maken tafels trendy. Aardse kleuren geven een meer traditionele uitstraling. Zwart en grijstinten gecombineerd met wit staat stijlvol. Bepaalde gerechten komen juist beter uit op gekleurde borden.

7. Ingebakken reliëfs

Dankzij nieuwe, technologische ontwikkelingen zien we steeds vaker dat serviesgoed versierd is met borsteldecors en ingebakken reliëfs.

8 Combineer materialen

Porselein en andere materialen met elkaar mixen, maakt de gedekte tafel spannend. Terracotta en gekleurd aardewerk, glazen serviesdelen, leisteen en hout zijn ervoor geschikt.

Reageer op dit artikel