blog

Beursfeestje met btw-verhoging als proefballon

Restaurant 676

Vorige week was het feest in Rotterdam. Op de beurs Gastvrij Rotterdam waren de bezoekende horecaondernemers optimistisch.

Beursfeestje met btw-verhoging als proefballon

Er heerste een vrolijke sfeer en het omlijstende beursprogramma, met als hoogtepunt de Nederlandse finale van Bocuse d’Or, werd met veel belangstelling gevolgd door beursbezoekers en pers.

Een bericht in De Telegraaf met als kop ‘Duurdere boodschappen in zicht’ gooide op de eerste beursdag wel een beetje roet in het eten. Er zou een plan op de formatietafel van de regering liggen om het lage btw-tarief te verhogen van 6 procent naar 8 procent. Op de stand van Koninklijke Horeca Nederland reageerde voorman Robèr Willemsen verbolgen.

‘Het gaat net weer wat beter in de horeca. Mensen besteden weer meer en de werkgelegenheid in de branche stijgt. Door dit soort maatregelen komt dat weer op de tocht te staan’, aldus de voorzitter. Als de btw omhoog gaat, wordt het duurder om uit te gaan. Twee jaar geleden werd het proefballonnetje over het afschaffen van het btw-tarief van 6 procent ook al gelanceerd, maar dit plan kon al snel weer de kast in na fel protest van gastvrijheidsorganisaties.

‘Btw-verhoging leidt tot een verlies van banen’

Uit onderzoek naar de effecten van zo’n btw-verhoging bleek toen, dat afschaffing van het lage btw-tarief een verlies van 55.000 banen voor de hele gastvrijheidssector betekent. Door een hogere btw stijgt de consumentenprijs, waardoor de feitelijke horecaomzet daalt. Bij gelijke bestedingen van de consument, valt er in de horeca zo’n miljard euro aan omzet weg.

Er staat weer een beurs op het programma. Dit keer gaat het om BBB Maastricht en de hieraan gekoppelde Folie Culinaire. Horecaondernemers en leveranciers komen samen in een wereld vol beleving en leren over de nieuwste trends. Bezoekers aan Folie Culinaire kunnen letterlijk hun vingers aflikken bij demonstraties van (inter)nationale gerenommeerde chefs.

Hopelijk is bij de aanvang van de BBB het plan voor btw-verhoging van de baan. Kunnen we genieten van een beurs zonder proefballonnen. 

Reageer op dit artikel