blog

De wijnoogst 2017

Restaurant 3354

Nu de wijnfestivals die de oogstfeesten vieren voor de deur staan, zoals Amsterdam Wine Festival (29 september tot en met 1 oktober), is het tijd die wijnoogst van 2017 op het noordelijk halfrond eens te bekijken. Hoe is de oogst dit jaar?

De wijnoogst 2017
Foto: Diederik van der Laan

Het merendeel van de wijngaarden heeft een zeer moeilijk begin van de wijnoogst 2017 gehad, zelfs desastreus! Tijdens de vruchtzetting in de zomer ging het ongelooflijk hagelen. Wel 40 procent van Morey-Saint-Denis, rode bourgogne, heeft dit niet overleefd. Gelukkig was deze hagelbui erg plaatselijk en heeft het de rest van de Bourgogne niet getroffen. Voor de rest is hier sinds vier jaar eindelijk weer een normaal volume.

De Bordeaux had het ook erg moeilijk, het was het jaar van de laagste opbrengsten ooit. En er zijn grote verschillen in kwaliteit: de linkeroever heeft het wat makkelijker gehad dan de rechter. Dit houdt dus in dat de cabernet-gedomineerde wijnen het beter doen in 2017 dan de merlotwijnen.

In Spanje was het helaas niet veel beter. Een vroege oogst met weinig regen, én door de hittegolf in juni hebben de druiven een optater gehad. In Portugal was het anders, ze denken daar zelfs een vintage port te kunnen maken van 2017. En dat doen ze alleen in bijzondere jaren.

Duitsland en Oostenrijk kenden extreme contrasten. In Duitsland was er goede kwaliteit, maar 40 procent minder druiven aan de stokken. Oostenrijk had een droge, warme zomer, wat een hoge opbrengst meebracht. Zeker voor de grüner veltliner. Beide hebben wel veel potentie voor botrytis: edelrot die de druiven doet krimpen en ze uiteindelijk zoet maakt.

‘Een slecht jaar voor de wijnboer
hoeft voor
de wijndrinker
geen slecht jaar te zijn’

Aan de andere kant van de wereld kampte Amerika met hevige bosbranden die ook de wijngaarden goed te pakken hebben gekregen. Ook al brandt een wijngaard niet af, de rook blijft op de schil zitten en beïnvloedt de smaak. Dit hoeft niet te betekenen dat ze allemaal naar rook smaken.

De trend is dat op veel plekken eerder is geoogst. Soms wel vier weken eerder; de meeste wijngaarden zijn al geoogst. Op naar de winterslaap en hopen dat 2018 veel beter wordt. Alleen vergeet niet: een slecht jaar voor de boeren hoeft niet een slecht wijnjaar voor de drinker te zijn.

Dat is – helaas – het dubbele en tevens ook het mooie van wijn. Bij een lage kwantiteit is wat er aan de stokken hangt, erg smakelijk. Alleen het prijskaartje dat eraan gaat hangen, is natuurlijk ook hoger. Bovendien chargeer ik natuurlijk, want iedere vierkante meter is weer anders én iedere wijnboer bepaalt natuurlijk zelf op welk moment hij oogst. Dus alles is nog afwachten en proeven, vooral veel proeven. Pas dan weten we écht hoe de wijnoogst 2017 is.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel