artikel

Bas Romein: van Eetcafé Centraal naar Catering Centraal

Catering 901

Bas Romein: van Eetcafé Centraal naar Catering Centraal

De toog met de taps en de tafeltjes staan er nog bij Catering Centraal in Soest. Buiten hangt een luifel voor de rokers. ‘Soms staan er gasten voor het pand, die denken dat we nog steeds café zijn’, zegt mede-eigenaar Bas Romein, terwijl al 2 jaar geleden de laatste cafégasten de deur achter zich dichttrokken.

Vanaf dat moment werd Eetcafé Centraal, Catering Centraal. Het barretje wordt gebruikt voor een groep die wil komen borrelen, maar verder werkt het bedrijf vooral extern. Van familiefeestjes tot begrafenissen, en van bedrijfsborrels tot buffetten.

Catering Centraal

De bar in het voormalige café doet soms nog dienst als borrelruimte voor groepen.

Minder stress

‘De keuze voor catering zorgt voor een stuk minder stress. Al hebben we er natuurlijk wel goed over nagedacht hoe we de sluiting van het café zouden kunnen opvangen. Een goede drankomzet, daar valt met broodjes gewoon niet tegenop te smeren. Dus de vraag, wat hebben we nodig aan omzet om dit te laten slagen, hebben we onszelf echt wel gesteld.’

Catering verschaft me meer rust en vrijheid

De geschiedenis van Catering Centraal begint in 1997: Antonio van den Hengel start in zijn eerste horecabedrijf en noemt het Centraal. In eerste instantie lunchroom met snackbar, maar als die twee functies te veel gaan botsen, gaat de snackbar dicht en wordt de vrijgekomen ruimte ingericht als restaurant. In combinatie met de barfunctie groeit Centraal in de jaren die volgen uit tot een populaire hotspot.

Catering Centraal

Als een tierelier

De drukte wordt zelfs zo groot dat in 2006 Bas Romein wordt benaderd om bij het bedrijf in de keuken te komen werken. Romein is een bekend horecagezicht in Soest en brengt veel ervaring mee. Kok is hij dan nog niet. Maar door goed om zich heen te kijken en met de nodige hulp van Google maakt hij zich het vak eigen. De zaak draait als de spreekwoordelijke tierelier. Van den Hengel weet veel groepen en verenigingen aan het café te binden. Van een rookverbod en drinken pas als je 18 bent, is dan nog geen sprake. Het zijn de hoogtijdagen van de natte horeca.

Romein: ‘Zeker in de weekends was dit the-place-to-be. Dan kwam het voetbalteam eerst een sateetje eten en bleven ze hangen. Vaak ging het dak eraf en stonden we met vijf man achter de bar. Zelf draaide ik ook vaak mee. Was ik klaar in de keuken en hup, achter de bar. Het waren onze beste jaren. De bar draaide op volle toeren en voor het eethuis stonden de gasten vaak in de rij te wachten op een tafeltje.’

Rookverbod gevoelige klap

Romein is inmiddels mede-eigenaar van Eetcafé Centraal als op 1 juli 2008 het rookverbod wordt ingevoerd. Een gevoelige klap voor het café dat zich er aanvankelijk strikt aan houdt. Het kost veel gasten. Vooral omdat de collega’s elders in het dorp de asbakken gewoon laten staan. ‘Ook wij hebben ze op een gegeven moment toch maar weer op de tafels gezet.’ Niet veel later volgt een flinke boete. Voor de ondernemers het signaal om de asbakken definitief te verbannen en voor de deur een overkapping op te trekken, inclusief heaters. Het wordt weer druk. Ook als de recessie zijn intrede doet.

Ik was op drukke avonden te veel politieagentje aan het spelen

Wel zijn de gasten van het café overwegend jong. Een deel van het personeel is dat eveneens. Het harde werken tot laat in de avond gaat Romein steeds meer tegenstaan. ‘Op een gegeven moment merk je ook dat je de aansluiting een beetje mist. En door de drukte waren er regelmatig opstootjes. Ik was op drukke avonden te veel politieagentje aan het spelen. Toen hebben we gezegd, 21+, maar dat bleek ook geen doen. We hebben het een paar weekenden geprobeerd maar ze gingen massaal naar de collega’s. Vervolgens ging de drankleeftijd ook nog eens naar 18. Dat was helemaal niet te controleren in die drukte. Ze gebruiken valse ID’s. Je moest steeds controleren of rokers al binnen waren geweest of niet. Ik vond het uiteindelijk gewoon niet grappig meer.’ In 2016 sluit het restaurant. Een jaar later ook de bar. Eetcafé Centraal wordt definitief Catering Centraal.

Overstap naar catering

Toch was de overstap naar de nieuwe branche al eerder gemaakt. ‘De catering was al best wel groot geworden en zat op een gegeven moment zelfs het restaurant wat in de weg. Toen dit dichtging, zijn er anderhalve kok weggegaan en ben ik met de bedrijfsleider de catering gaan doen. De bar ging in de verhuur. Dit geeft zoveel meer rust qua uren. Niet dat ik minder werk, soms ook nog wel 60 uur per week, maar niet meer ’s avonds en tot diep in de nacht. Het is in alle opzichten voorspelbaarder geworden. Dat vinden ze thuis ook wel fijn.’

Catering Centraal

Doelgroep is heel divers

De kostenstructuur is ook overzichtelijk. Romein doet eigenlijk het meeste gewoon zelf. Bijgestaan door collega Van den Hengel als dat nodig mocht zijn. ‘Er is een kok op oproepbasis.’ Met Catering Centraal richt Romein zich op een diverse doelgroep. Bij gelegenheid wordt nauw samengewerkt met de inmiddels vijf andere bedrijven die Antonio van den Hengel in Soest en omgeving opzette. Dat komt van pas als er soms extra bedienend personeel nodig is.

Volgens Romein zou de slogan van zijn bedrijf kunnen zijn ‘We pakken alles aan’. ‘Ik denk dat je daarin ook onze horeca-achtergrond terugziet. Soms rijden we naar een klant voor twee broodjes. Niet de moeite waard zou je zeggen, maar doe je dat niet dan gaat diezelfde klant je ook niet bellen voor een personeelsborrel die wel veel oplevert. Bij een andere klant brengen we twaalf maaltijden per week. Dat lijkt ook niet veel. Maar als je het optelt. levert het wel €15.000 per jaar op. En dat is toch veel geld voor maar één klant hè.’

Catering bij uitvaarten

Een andere locatie van Van den Hengel, De Molen, ligt pal naast de plaatselijke begraafplaats. Hier verzorgt Catering Centraal de inwendige mens na afloop van de ceremonie. ‘Een uitvaart is altijd kort dag. Het personeel dat je nodig hebt, kan dan niet altijd. Vorige week nog, toen kwamen we echt mensen te kort. Dan springt Toon (collega Antonio van den Hengel) zelf achter de bar en doe ik de rest.’

Catering Centraal

Buffetten op locatie

Omdat Romein als restaurantkok de catering erbij ging doen, leerde hij ook steeds beter om op locatie het eten optimaal te presenteren. ‘Toen we begonnen met buffetten, maakten we eerst het eten klaar om het hierna terug te koelen en op locatie weer op te warmen. Dat ging niet altijd goed. Het eten was maar half warm. Nu koelen we het af na de bereiding om het hier te regenereren als we het nodig hebben. Dat is een stuk makkelijker. Ook over het indelen van een buffet hebben we veel geleerd. Leg je de patat bijvoorbeeld meteen vooraan dan blijf je de hele avond bijvullen. Leg je het achteraan neer, dan pakken ze maar één keer.’

Beperken van waste

Het brengt hem als vanzelf op het volgende onderwerp dat in de catering een belangrijke plaats inneemt, het beperken van waste. ‘Ik heb er geen vaste regels voor, maar ik kan wel zeggen dat ik er na 10 jaar vrij handig in ben geworden. We rekenen 600 gram eten per persoon. Je weet hierdoor al vrij goed hoeveel je mee moet nemen. Je kunt je gasten ook altijd wel een bepaalde richting opsturen. Wat ik net zei met de patat, dat kun je met de lekkere dingen ook doen. Niet meteen al het vlees vooraan leggen bijvoorbeeld, maar mooi verdelen over het buffet.’

Glutenvrij, vegetarisch en veganistisch

Ook met de vele hedendaagse eetuitzonderingen wordt Romein steeds vaker geconfronteerd. ‘Ik heb wel een beetje het idee dat mensen het meer interessant vinden, dan dat ze echt ergens niet tegen kunnen, maar goed. Zo is het beperken van gluten wel iets waar steeds meer om gevraagd wordt. Dat had je een paar jaar geleden nog maar amper. Mijn oplossing is simpel, geen E-nummers dan gewoon alles vers. En ik houd ook wel van een uitdaging. Zo kreeg ik laatst het verzoek voor een vegetarisch tapasbuffet. Dat had ik nog nooit gedaan. Dus ik googelen en het is gelukt. Sowieso heb je ontzettend veel lekkere vegetarische gerechten. Die kant moeten we toch steeds meer op. De huidige vleesindustrie kan gewoon geen standhouden op de langere termijn.’

Inmiddels heeft hij ook de volgende kookstap gezet en zijn eerste veganistische gerechten gemaakt. ‘Dat blijft wel lastig. Laatst had ik een veganistische soep gemaakt. Gooide ik er op het eind uit gewoonte toch nog wat kookroom doorheen. Kon ik weer helemaal opnieuw beginnen.’

Aandacht voor milieu

De aandacht voor het milieu en dus het beperken van waste komt ook naar voren bij het reduceren van het plastic afval dat bij Catering Centraal steeds meer aandacht krijgt. ‘Ik verbaas me er zelf over, hoeveel plastic er doorheen gaat. Drie rollen afdekplastic van 300 meter. Per maand! Het is nu nog een geldkwestie om hier niet vol op in te zetten, maar op termijn wil ik er een usp van maken. Geen plastic afval meer produceren. En juist wel werken met kartonnen bakjes of biologisch afbreekbare materialen. Soms is het alternatief voor plastic ook gewoon nog niet goed genoeg. Anderzijds is er al heel veel mogelijk maar moet de klant ook bereid zijn er meer voor te betalen. Wat niet altijd het geval is.’

Verhuizing

Met een bedrijf dat in de lift zit, worden de logistieke beperkingen van het pand steeds voelbaarder. ‘Je sjouwt je te blubber’, zegt Romein. Over een verhuizing naar de rand van Soest wordt serieus nagedacht. ‘Een paar jaar geleden hebben we hier drie ton geïnvesteerd in een nieuwe keuken, dus dat is wel een reden om hier nog even te blijven.’ Ondertussen koestert Romein de rust en vrijheid die de catering hem verschaft. ‘Ik vind het een groot voordeel, als er even niets is, hoef je ook niets. Je kunt je eigen tijd veel beter indelen dan met een horecabedrijf. Ik golf bijvoorbeeld graag. Dan sta ik ’s ochtends eerst broodjes te smeren en ga dan lekker de baan op. Die vrijheid is heerlijk.’

Foto’s: Koos Groenewold


 

Reageer op dit artikel